Pénz, paripa, fegyver

Még javában zajlanak a (szigorúan szakmai alapon kijelölt) vadászterületek sorsa felett döntő földtulajdonosi gyűlések, és megint olyat kaptunk, amire nem is számítottunk. Nem kérdezték, kértük-e, de azért megkapjuk. Ezúttal azonban jó híreim vannak: az ágazatban akkora állami forrásbevonás készül, amekkora még nem volt a rendszerváltás óta. Nem is értem, hogy az internetes vadászsajtó eddig miért nem kürtölte világgá a jó hírt.

Háromszázmillió forint értékű tárgyi eszköz szolgálja január elsejétől a vadgazdálkodókat. Ez több, mint a vadászkamara éves tagdíjbevétele, több, mint az összes somogyi vadgazdálkodó éves bevétele, több, mint amit az állam trófeabírálati díjakból évente beszed. Ez a háromszázmillió forintnyi tárgyi eszköz ráadásul igazságosan, egyenlően elosztva szolgálja majd érdekeinket, és egyetlen fillérjébe sem kerül a vadászatra jogosultaknak, mégis élvezhetik az előnyeit. Ha akarják, ha nem. Hogy hogyan? Úgy, hogy ez az az összeg, amit az állam a tájegységi fővadászok munkavégzéséhez szükséges tárgyi eszközök beszerzésére szán, erről úgy egy hete jelent meg a 1548/2016. (X. 13.) Korm. határozat.

4f3dd7edae0e46801a45aea26f5319ad_1.jpg

Ebből lesz puskájuk, éjjellátójuk, terepjárójuk, GPS (hogy el ne tévedjenek a területen), laptop, okostelefon… Mintha csak karácsony lenne. És mindezt csakis értünk.

Persze egyetlen tájegységi fővadász sem létezhet megfelelő strukturális keretek és határozott irányítás nélkül, ezért azt is megkapják. A Földművelésügyi Minisztériumon belül január 1-től létrejön a vadonatúj Vadgazdálkodási Tájegységi Főosztály, erről szól a 10/2016. (X. 14.) FM utasítás. Eddig „mindössze” huszonnyolc főosztállyal szerénykedett az FM, de vége a hét szűk esztendőnek, jön a huszonkilencedik. Ráadásul míg a többi főosztály kénytelen beérni kettő-három-négy osztállyal, addig a Vadgazdálkodási Tájegységi Főosztály mindjárt öt osztállyal fog büszkélkedni. A Vadgazdálkodási Tájegységi Főosztály lesz felelős például a „vadkár érzékeny területek csökkentési javaslatainak kidolgozásáért” vagy „a vadászatra jogosultak fenntartható vadgazdálkodási gyakorlatának fejlesztéséért”, nemkülönben a „vadkárral és vad-gépjármű ütközéssel kapcsolatos szakmai problémák kezeléséért”, bármit is jelentsen ez a gyakorlatban. Nem utolsó sorban „közreműködik a vadgazdálkodáshoz kapcsolódó jogszabályok előkészítésében”, és ez az, ami igazán ijesztően hangzik, mert az FM-es jogszabály-előkészítők hozzáértése kb. olyan, mint az albán űrhajómérnököké. Bitay Márton legyen a talpán, aki képes hasznukat venni.

Egy olyan jogosultságuk lesz, amit komolyan és fenntartás nélkül megirigyelhetne még a vadászkamara is: vagyis, hogy a főosztály közreműködik a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ vadászati kutatással foglalkozó szervezeti egységei (gondolom ez az Erdészeti Tudományos Intézetet akarja jelenteni) szakmai feladatainak kijelölésében.

Joggal lehet tartani attól, hogy a tájegységi fővadászi rendszer is olyan lesz, mint az orosz nyelv tanulása volt. Hiába volt kötelező, ha túl sokan vannak az ellenérdekelt oldalon, akkor a magyar ember, sőt a magyar vadász leleményességét ismerve sok minden meg lesz hekkelve. Az értelmetlenség valósága odaér majd a magukhoz a tájegységi fővadászokhoz is, és már ők is csak a minimálisat kérik majd számon, hogy legalább valami látszat maradjon.