Póráz

kutya_oz.jpg

Fotó: Pilisi Parkerdő Zrt. / blikk.hu

Az OMVK sok mindent elk*rt, és annál is több dolgot csinálhatott vagy csinálhatna jobban, vagy legalább valahogy. De ezt a kutyafuttatós dolgot most úgy néz ki, elkezdték kezelni. Annak, aki nem figyelte a mátyásföldi kutyalövés fejleményeit: a főbb állatvédő szervezetek is nyíltan hirdetik, hogy nem szabad a kutyát vadászterületen elengedni.

Hogy mekkora szerepe van az OMVK-nak ebben, azt fene tudja, de valamennyi biztos.

„Három állatvédő civil szervezet képviselőivel folytattak egyeztetést az Országos Magyar Vadászkamara munkatársai október 21-én. A vadászati érdekképviseletek fővárosi, Medve utcai központjában több aktuális, az állatvédelmet és a vadgazdálkodást is érintő kérdést sikerült megvitatni: a kutyák megjelenését a vadászterületen, a vad megjelenését a lakott területen, valamint ez utóbbi befogásának és repatriálásának témakörét.”

(http://omvk.hu/hirek/kozos-nevezo---egyeztetes-az-allatvedokkel.html)

Állatmentő Sereg

„Nem és nem fogjuk támogatni a kutyák póráz nélküli futtatását a »nem erre kijelölt« helyeken. (…) A vadállatokat is óvnunk kell, mert kedvenceink örömteli futkározása mások szenvedése és életébe is kerülhet!”

 Tornóczki Anita (Állatvédőrség)

„Az a baj, hogy állatvédelmi szempontból is árnyaltabb a kérdés, mert ugye a kutya, ha vadat űz, akkor azt vagy megsebzi, és kínok között aztán elpusztul, vagy megöli, tehát ott van egy szegény őzike, itt meg van egy szegény kutya. Tehát e között kell választani. Tehát ha ténylegesen vadat űz, akkor egyrészt ott van az állami vagyon védelme, ami előrébb való, mint a te kutyád életének a védelme, amivel nem feltétlenül lehet egyetérteni, de így van. A másik, hogy az őzike az is egy állat, akit sajnálunk, vagy a vaddisznó, vagy az akármi.”

Bónusz: Demcsák Zsuzsa (TV2 Mokka): „De ilyen természetvédelmi területeken illetve vadászterületeken ott teljesen egyértelmű, hogy ott a pórázon tartás az egy jó dolog.”

 Szilágyi István (Fehérkereszt Állatvédő Liga)

„(…) hány tucat kutyának kell még puskacső elé állni, hogy a kutyasétáltató megértse: a kutya ösztönlény. (…) Érsük meg: a domesztikált állatnak nincs helye a természetben , még akkor sem , ha "otttisztulközösenatüdőnkbuksival" feeling van. (…) EZ AZ ÁLLATTARTÓK FELELŐSSÉGÉRŐL SZÓL!”

Végül úgy tűnik, hogy a normális kutyatartók is kezdik felfogni, mi merre hány óra. Nagy kár, hogy ehhez jónéhány kutyalövés kellett.

Michna Sándor, a Mátyásföldön lelőtt kutya gazdája

„Alapvetően nem hőbörögni vagyok itt, hanem csak azt szeretném mondani, hogy elismerem azt a felelőtlenségemet, ami abból fakadt, hogy nem néztem utána, és szerintem az emberek többsége nem néz utána a törvényeknek.”

Na de most akkor úgy tűnik, hogy normálisodik, akit eddig hülyének néztük, és a botrányos kutyalövéseknél rendre mi vagyunk a gyökerek. Úgyhogy rajtunk múlik, hogy a szabályosan lőtt kutyát aztán bedobáljuk-e a Dunába (Szalkszentmárton), vagy ahogy a friss esetnél, Budapest határában gondolkodás nélkül rálövünk-e egyre, aztán azt mondjuk, hogy bocs, rókának néztük. Az OMVK-nak meg még lenne tennivalója. Például élhetne az etikai eljárás beharangozott csodafegyverével, amiről Földvári Attila szóvivő például diplomatikusan hallgatott a Mokkában.

A témával foglalkoztunk már korábban, itt.