Kinél a gyeplő?

gyorffy_3-20170913_1.jpgGyőrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, országgyűlési képviselő törvényjavaslat-csomagot nyújtott be az Országgyűléshez október 30-án. A javaslat több ponton módosítaná a Vadászati törvényt is, a tervezett (egyébként többségükben valóban logikus és megalapozott) módosítások ide kattintva olvashatóak. Kis dolog ez, de számos kérdést felvet:

1. Miért van szükség a módosításra, ha a mi Vtv-nk állítólag amúgy is az Európai Unió legjobb vadászati törvénye?

2. A törvényjavaslat benyújtása után három nappal miért egy blognak kell felfedeznie a módosítás teljesen nyilvános szövegét?

3. A nyomtatott vadászsajtó internetes oldalain (nimrod.hu, vadaszlap.hu) miért nem található önálló értékelés a módosítások lehetséges hatásairól?

4. Az Agrárkamara és a Vadászkamara, valamint a Védegylet közötti stratégiai megállapodás szövege szerint:

„A megállapodásban foglaltak szerint a három szervezet a mező-, erdő- és vadgazdálkodást érintő jogszabályok megalkotásánál egyezteti álláspontjait"

Ha megtörtént az egyeztetés, akkor miért nem hallottunk erről az omvk.hu portálon, ha nem történt meg az egyeztetés, akkor a vadászati érdekképviselet hogyan értékeli a tervezett módosításokat, és az egyeztetés elmaradását?

5. Ha már olyan nagy a kölcsönös nagyrabecsülés az OMVK-OMVV és a NAK között, akkor a fenti Együttműködési Megállapodás miért nem olvasható az omvk.hu –n, ahol a többi ilyen jellegű dokumentum?

6. A NAK vajon miért nem büszke az OMVK-val való együttműködésre? Csak mert ők sem említik a vadászati érdekképviseleti szervezeteket a partnereik között

7. Ha Győrffy Balázsnak szabad a gránitszilárdságú vadászati törvény módosítását kezdeményezni az agrárium versenyképességének javítása érdekében, akkor Semjén Zsolt OMVV-elnök miért nem él ugyanezzel az eszközzel a vadgazdálkodási ágazat versenyképességének javítása érdekében? Ciki volna bevallani, hogy Európa legjobb vadászati törvénye is lehetne még jobb?

8. 2016. szeptember 08-án tettünk közzé egy posztot Új Vadászjegyet! címmel, sürgetve a bankártya-formátumú, internetes díjfizetéssel is érvényesíthető Vadászjegy bevezetését. Az akkori posztot jövőbelátó módon így zártuk:

„ha nem mi tesszük, majd megszimatolja a lehetőséget más, és magához ragadja a kezdeményezést. Valahogy így:

allami_vadaszjeggyel.jpg

Nem kellene megvárni.”

Kaptunk ezért a fotómontázsért hideget-meleget. Most, tizennégy hónappal posztunk megjelenése után pedig azt látjuk, hogy az új vadászjegy bevezetéséhez szükséges (ugyan még nem elégséges) első lépést igenis Győrffy Balázs, az Agrárkamara elnöke tette meg, és nem más. Ezek után a kérdés már csak az, hogy a továbbiakban is az agrárkamarától kell várnunk minden előre mutató ötlet, fejlesztés, innováció konkrét megvalósítását, amíg mi azt hisszük, hogy a Vtv. tényleg így jó, ahogy van?