Placebó-hatás

„A placebo (latin szó, jelentése 'tetszeni fogok') klasszikus, a gyógyító kontextusra nem leszűkített meghatározása szerint egy olyan „anyag vagy eljárás, ami az érintett tudomása szerint változtatni képes bizonyos tüneteket vagy külső-belső testi észleleteket, ám valójában nem bír az e változásokhoz szükséges farmakológiai vagy specifikus hatással”.

(Wikipedia)

afghan-fake-democracy-elections-cartoon_1.jpgKedves Vadásztárs, mit tudsz a megyédbeli országos küldöttekről…? Na, nagyjából ennyit tudnak ők is a legtöbb jelöltről, akikre április 13-án szavazniuk kell: neveket. Ha elfelejtetted vagy nem meglepő módon nem is tudtad volna: akkor lesznek a kamarai választások. A küldöttek négy évre bízhatnak meg vagy ültethetnek a nyakunkba vezetőket – anélkül, hogy bármi lényegi információt tudnának róluk (sőt, a helyzet még rosszabb, de erről lejjebb.) Működhetne ez másképp, ám a kamara vezetése kitartó munkával elérte, hogy fel se merüljön senki fejében, hogy kire és miért szavaz. Lenyelették több mint 60 000 emberrel a placebot: mindenkit lehet jelölni, mindenkire lehet szavazni, ezért demokrácia van. De NEM EZ TESZI A DEMOKRÁCIÁT. Nem az, hogy mindenki jelölhető és megválasztható, nem szimplán a választás, döntés lehetősége, hanem a FELELŐS választásé, döntésé.

Még mielőtt megint ránk sütik, hogy csak háborogni tudunk. Miközben a parlamenti pártoknak illik programot letenni az asztalra, te mit tudsz a kamara vezetőjelöltjeinek, a kamarai bizottságok vezetésének programjairól? Tudod-e, miért lenne érdemes a téged képviselő küldöttnek azokra a jelöltekre szavaznia, akiket majd a szavazólapon lát, és akik négy évig súlyos döntéseket hozhatnak meg? Miért támogassa azokat, akik így majd dönthetnek a vadgazdálkodási alap évi többszázmilliós keretének szétosztásáról? Azokat, akik meghatározzák a kamara éves, több mint milliárdos bevételének elosztását, felhasználását? Na ugye, hogy  fogalmad sincs. Ez fáj nekem… Ha ezután úgy érzed, hogy nem csak háborgunk, olvasd tovább.

Csak hogy mindenki képben legyen, Jámbor László elnök úrtól kaptunk tavaly július 27-én egy ígéretet: a választások előtt minden jelölt bemutatkozik majd, ismerteti a programját, és a programokat láthatjuk a kamara honlapján, amit annyira ajnároznak. Jámbor úr ebben sem mondott igazat: előbb egy használhatatlan küldöttnévsorral akarták kiszúrni a szemünket, majd 10 nappal a választások előtt kaptunk egy jelöltnévsort. Újabb placebókat akarnak lenyomni a torkunkon: a küldöttek listája elérhetőségek nélkül használhatatlan, a jelölteké meg program (és elérhetőség) nélkül. Aki megmondja, hogy ezekkel így mégis, mit tehetek azon kívül, hogy kinyomtatom és kitörlöm vele, azt felterjesztem egy kamarai kitüntetésre. Ők úgy gondolják, nekik nem kell bemutatkozni, hiszen enélkül is megszavazzák őket. Szóval hiába akartuk elérni, hogy felelős döntést hozhass, kedves Országos Kamarai Küldött: a kamara vezetése ezt is elsumákolta.

Így hát a tavalyi megyei választásokon megválasztott és nagy részben új küldöttek önhibájukon kívül olyan emberekről kell szavazzanak, akikről nem tudják, kik és mit akarnak. (Na, csak háborgunk, vagy jogos?)

És még mindig ez a kisebbik baj. Azt mondom, elsumákolta. Azt is elmagyarázom miért. Így megvan a magyarázat arra a szégyenteljes „ajánlásra”, amit a küldöttek kapnak a küldöttközgyűléses meghívóhoz. A jelöltnévsorból is megnyitható, idézet belőle:

„Tartalma tájékoztatási célt szolgál arra vonatkozóan, hogy a Jelölőbizottság által meghatározott nevek közül az Elnökség mely személyekkel látja biztosítottnak az OMVK további sikeres működését.”

Az az elnökség, amelyik első embere önhatalmúlag köp a küldöttek döntésére, a tagok pedig asszisztálnak ehhez. Tehát: előbb nem teremtettek meg egy végtelenül egyszerű lehetőséget, hogy a szavazók tájékozódhassanak a jelöltekről, majd arra hivatkozva, hogy nem tudnak tájékozódni, kvázi „segítenek”. Ezzel pedig beleavatkoznak a demokratikus választásokba. És most halkan megkérdezem: tudjuk, hallottuk, emlékszünk-e még, hogy Pechtol János kirúgását Jámbor úr legfőképp azzal indokolta, hogy a központ dolgozójaként beleavatkozott a Pest megyei választásokba…? Fránya jószág ez a kettős mérce…

A kamara vezetősége – ahogy azt a további posztokban olvasni fogják – magabiztos abban a tekintetben, hogy Önök küldöttként megszavazzák-e, amit letesznek az asztalra. Ez az ajánló lista tulajdonképp egy üzenet. „Kussolsz, nem gondolkozol, hanem arra szavazol, amit mondunk”. Igen: mondhatják, hogy közöny van a vadászok, de még a küldöttek részéről is. Ennek egyetlen oka van: hogy hagyjuk, a hatalommal összenőtt vezetőink pedig ezzel élnek vissza, a választásból kinevezést csinálva. És akkor most képzeljük el azt a helyzetet, hogy az országos választások előtt a médiában nem mutatkozhatnak be a politikusok, a szavazólaphoz viszont kapunk egy névsort „segítségül”. Az alkotmánybíróságtól Brüsszelig egész Európa ordítana! És a magyar vadász beveszi…? (Amúgy jogos a felháborodásunk, vagy csak negatívak vagyunk?)

Kedves Küldött! Ne hagyd, hogy megvezessenek, ne a kiosztott „ajánlás” szerint szavazz! Különben (2014-ből kiindulva) ismét lesz egy elnökünk, aki egy személyben „képviseli” a kamarát, miközben a politika tartja és rángatja pórázon. Megint lesz két súlytalan alelnökünk. Lesz egy etikai bizottság, amelyik össze se ül, és amelynek elnöke azt nyilatkozza, hogy ha törvényes az éjjellátó használata, akkor egyben etikus is. Egy felügyelőbizottság, amelyik mindig mindent rendben talál (most aztán még inkább, hisz ha hagyjuk, a politikai vonalon betolt Szabó Ferenc, volt FM-es főosztályvezető lesz az elnöke). Lesz egy vadgazdálkodási bizottság, amelyiknek 2018-ban már annyi dolga sem lesz, hogy kidolgozza a vadgazdálkodási alap részleteit. Lesz egy jogi bizottság, amelyik 2016-ban össze sem ült, 2017-ben már nem is szerepel a beszámolóban, az elnöke, Székely István pedig a fizetése mellett a semmiért biztosan bizottsági elnökként is kap egy kis pénzmagot. Lesz egy Vadászati Hagyományokat Ápoló és Kulturális Bizottságunk, amelyik teljesítménye egy év alatt, hogy megszervez egy misét meg koncertet a Mátyástemplomban, és kiad egy évek óta készülő könyvet. Lesz egy Pénzügyi és Gazdálkodási Bizottságunk, amelyik egy év alatt képes véleményezni két javaslatot (Országos Vadgazdálkodási Alap, feladatarányos finanszírozás), azokat is az év első hónapjaiban, ismeretlen terjedelemben és formában.

Kedves Küldött! Érzed a feladatod súlyát!? Április 13-án, a küldöttközgyűlésen jelentkezz, és kérd meg a jelölteket, hogy mind mutatkozzanak be, és mondják el, mit csinálnának jobban! Ha pedig más kéri, akkor támogasd, vagy jelölj te magad valakit a küldöttközgyűlésen! Ez az utolsó lehetőséged, hogy beleszólj a választásokba. Dönts tudatosan, és ne a tömeggel sodródva!

És te, kedves Vadásztárs! Kérd a megyei kamarádtól, hogy kérje ezt a küldöttektől! A te pénzedre is megy a játék: elkölthetik hasznosan, vagy elkölthetik úgy is, ahogy ezt majd hamarosan olvashatod itt a blogon. Ne hagyd.