Az elnök szava

„Amikor azonban a döntés megszületett nincs helye további vitának, a végrehajtás szakasza következik.”

– írja a vadászkamara elnöke blogunk tényfeltáró cikkeire reagáló nyílt levelében.

liar-2-1073x1359_1.jpgLássuk, hogy hogyan zajlik a testületi döntéseket követő végrehajtás Jámbor László univerzumában:

  • 2016. szeptember 8-án megjelent posztunkban rámutattunk az új, elektronikus vadászjegy bevezetésének szükségességére.
  • 2016. november 28-án a titkári értekezlet a hosszú távú célok között megfogalmazta azt a tervet, hogy a papír alapú vadászjegyet plasztikkártyák válthassák fel.
  • 2017. március 17-én, az elnökségi ülésen: „Az „Egyéb” napirendi pontok között dr. Jámbor László arról tájékoztatott, hogy 2018-tól az OMVK lecseréli a jelenlegi vadászjegyeket plasztikkártyákra, amelyek elektronikus ügyintézést is lehetővé tesznek majd.”
  • 2017. április 20-án a legfőbb döntéshozatali szerv, a küldöttközgyűlés a kiemelt célok finanszírozásával kapcsolatban elfogadta: „az ügyintézést lényegesen egyszerűbbé tévő intézkedésnek köszönhetően 2018. január 1-jétől a papír alapú vadászjegyek helyett minden vadász kártyát kaphat”.

Teltek-múltak a dolgos hétköznapok a vadászkamaránál, és alig egy negyedév múlva, 2017 júliusának végén, soproni munkahelyén négyszemközti beszélgetésen ismertettem Jámbor Lászlóval törekvéseinket.

Többek között azt, hogy nagyon időszerű volna már a vadászjegyek cseréje, modernizálása. Válaszát szó szerint idézem, mert csak úgy érdemes: „Nem lesz plasztikkártya!” – Így e. Három testület hozott róla döntést, de ez Jámbor Lászlót teljesen hidegen hagyta, még annyi fáradságot sem vett, hogy mentséget keressen, vagy kitolja a végrehajtás határidejét. De önök ezt a „nem válaszolok” magatartást már ismerhetik. A választásokon hagytuk jóvá sajnos, hogy ezt különösebb izgalom nélkül mondhassa.

Mindeközben az Agrárgazdasági Kamara 11 hónap alatt cserélt ki 190 000 db őstermelői igazolványt plasztikkártyára.

De a horgászok is leiskoláznak minket:

„A horgász igazolványt váltja ki egy plasztik kártya, melyet majd mindenki önállóan is megvásárolhat online a horgaszjegy.hu-n felületén. A névre szóló kártyát legyártják és postán kapja majd meg a tulajdonosa. Az igényléshez szükség lesz majd a személyi igazolvány, a lakcímkártya és az adókártya jó minőségű beszkennelt másolatára.

Amennyiben ezt otthonunkban nem tudnánk elvégezni, vagy nem értünk hozzá, az egyesületek és szövetségek kötelessége biztosítani a szükséges eszközöket és segítséget a horgász kártyánk kiváltására. MOHOSZ elképzelései alapján eszközökkel fogja segíteni a szövetségeket, egyesületeket, akiknek feladatuk lesz a plasztik horgász kártyára való átállás zökkenőmentes segítése.

A horgász adatait a Horgász Kártyán fogják nyilvántartani, és a területi jegyet a kártya adatokkal lehet majd kiváltani. Egy informatikai rendszer digitálisan tárolja majd azt, hogy az adott kártyához milyen éves, vagy napi területi jegy van rendelve. A halőrnél lesz egy eszköz, amivel le tudja ezt olvasni a vízparton. Ha a leolvasás technikai okokból nem tud megvalósulni pl. nincs térerő, akkor a horgász jogosultsága nem kérdőjelezhető meg.”

És szépen meg is fogják oldani 460 000 Horgászigazolvány cseréjét Magyar Horgászkártyára.

Mi meg továbbra is nyaljuk a bélyeget a papíralapú vadászjegybe.

Az „Ismerd meg a vadászokat” programmal 2017-ben ugyanez történt. A küldöttközgyűlés megbízta az elnökséget, hogy készítse el ennek a programját, majd a feladatra kijelölt Pap Gyula egyszerűen nem csinált semmit. Természetesen szigorúan az együtt gondolkodás jegyében nem csináltak semmit. Mindezeken gondolkodjanak el azok, akik a stílusomon sopánkodnak.

Utóirat

 

A fentiek alapján azt hiszem, jobban érthető, hogy ez a „döntés után nincs helye vitának, mert a végrehajtás következik” megint mekkora hazugság. A kamara elnöke a küldöttközgyűlés döntésével sem foglalkozik, ha úgy tartja kedve. Mit gondolnak? Tényleg én értem félre a demokrácia szabályait?