Rövidesen elérhetők lesznek a kamarai jegyzőkönyvek?

rovidesen_elerhetok_lesznek_a_kamarai_jegyzokonyvek.JPG

Szóval az van, hogy minden ellenkező állítás ellenére a kamara fejlődőképes. Lássuk a teljesség igénye nélkül:

  • 2016 márciusában írtunk arról, mennyire lemaradt az OMVK a 21. századtól, mennyire hiányzik az e-vadászjegy meg egy használható weboldal. A vadászjegyről külön is értekeztünk. Mindkettőt be is vette a kamara a következő évi feladatai, céljai közé. Igaz, az e-vadászjegyet Jámbor László elnök úr egy személyben elszabotálta, de honlap lett 2017-ben. (Más kérdés, hogy melyik megye mennyire használja, azaz nem használja…)
  • 2016 nyarán írtunk először az ifjúság megszólításának fontosságáról (erről később egy komplett tervezetet is közzétettünk, a Maderspach Viktor Oktatási / Nevelési Programot). Néhány hónap múlva a kamara beépítette a 2017-es feladataiba az „Ismerd meg a vadászokat!” programot, amelynek célja „a vadászat megismertetésére, megszerettetésére a fiatalabb nemzedékkel.” (Más lapra tartozik, hogy ennek felelőse, Pap Gyula bukott és hazug országos alelnök, ahogy azt többször megírtuk, még mindig nem csinálta ezt meg, pedig tavaly június volt a határidő rá. Ennek ellenére ennek a nem létező, és el nem fogadott programnak az égisze alatt szórnak szét tízmilliókat.)
  • A megyei tisztújítások előtt jeleztük Jámbor elnök úrnak, hogy nem tekinthetők legitimnek azok a megyei tisztújítások, amelyekről nem értesül minden megyei vadász. A kamara erre szépen közzé is tette az időpontokat, helyszíneket.
  • Jeleztük, hogy nonszensz, hogy nem tudni, melyik megyének kik a küldöttei. Erre a kamarai központ közzétette az országos küldöttek névsorát. (Néhány megye is követte ezt a példát, van, ahol még elérhetőségeket is megadtak, de mivel a megyék önállóak, a megyei küldöttekről nincs teljes névsor, amit továbbra is botrányosnak tartunk.)
  • Jeleztük, hogy a megyei vezetőktől elvárható, hogy el lehessen őket érni. A kamara legalább az e-mail címeiket kitette.
  • Jeleztük, hogy az országos küldöttközögyűlésre nem lehet csak úgy kiküldözgetni a meghívókat, ezt visszaigazolható módon kell megtenni. Ennek megfelelően módosult a kamara alapszabálya.
  • Az idei tisztújítás előtt megírtuk: a demokratikus választások feltétele, hogy lehetőség legyen a titkos szavazásra, azaz kellenek szavazófülkék. Az áprilisi választásokon voltak is, szemben az összes korábbi kamarai választással. (Meg is lett az eredménye: Jámbor László mellől kiütötték a sportvadász alelnökét, nem sok híján a hivatásos vadász alelnököt is, ő pedig minden idők legkisebb támogatottsággal megválasztott kamarai elnöke lett.)
  • A jegyzőkönyvek nyilvánossá tétele régi vesszőparipánk. Még 2016-ban írtuk meg, hogy például az Országos Erdészeti Egyesület elnökségi üléseinek meghívói és jegyzőkönyvei (nem lebutított összefoglalói!) bárki számára hozzáférhetőek. Azóta is számtalanszor emlegettük, hogy a kamara a tagság elől titkolózva intézi a dolgait. Erre megkésett, hiányos válaszul végül csak elérhetővé vált a két legutóbbi küldöttközgyűlés összes anyaga, legújabban pedig a legutóbbi elnökségi ülés határozatai. (Hogy hogyan és miért, arról ennek a cikknek az utóiratában.)

Látjuk, hogy a víz lassan mossa a partot, de az irány jó. A kamara elnökségében is sokan érzik a kényszert, és most már nincs kétségünk afelől, hogy előbb-utóbb a tiszta, átlátható és szabályozott működés (de mostanra már inkább a hitelesség visszaállítása) jegyében minden testületi ülés jegyzőkönyvét, határozatait és munkaanyagát közzé fogják tenni. Vagy ha ők nem, majd megteszi más.

Utóirat

Egy a szomorú minekünk: hogy mindezt a kamara vezetésének magától kellett volna meglépnie, kívülről jövő célozgatások, súgás vagy erélyesebb kritika, kényszerítés nélkül. Ha pedig elindítanak valamit, elvárható, hogy végig is vigyék (e-vadászjegy, honlap, ifjúsági program, ugye). Ehhez képest a kamarát diktatórikus módszerekkel vezető elnök, miután rákényszerítettük minderre, kínos győzelmi jelentésekben és kirakatba szánt nyílt levelekben sorolja az ún. „eredményeket”, amik persze csak és kizárólag hozzá köthetők.

Ha humort akarsz, a 2018. szeptember 17-ei ülés határozatai között van egy gyöngyszem!

Nevess velünk!