Az elnök szava 2.0

unnamed.pngJámbor elnök úr kutyaszorítóba került, a hatvani pénznyelő falai ugyanis messze nem zárnak olyan hermetikusan, mint azt ő képzelte…

Napvilágot látott ugyanis a hír, hogy a vadászkamara elnöksége a kamarai tagdíj emelésén töri a fejét: 4000 helyett egyből 14 000 forintra nőne a terveik szerint, hacsak az Agrárminisztérium nem duplázza meg a vadászjegy árát. Hogyan, hogyan nem, de ez a momentum valahogy kifelejtődött az ominózus elnökségi ülésről szóló, a tagdíjfizető talpasok számára is elérhető, nyilvános összefoglalóból. A közfelháborodás hatására aztán Jámbor úr...

két nap múlva kénytelen-kelletlen elismerte, milyen meglepetéssel készülnek a tagságnak.

 

A kamarai kommunikáció fontos eleme volt korábban, hogy bár a tagság nem kötelező, majdnem száz százalékos a szervezettség, és hát ez milyen fényesen bizonyítja, hogy a vadászkamara jó úton jár. Sőt! Azt is gyakran hallottuk, hogy tulajdonképp emiatt mindegy is, hogy kötelező a tagság vagy sem. Nos, most valóban mindegy? Az emberek elsöprő többsége pusztán az olcsóbb biztosításért nem lépett ki, miután a kötelező jelleg megszűnt, illetve lépett be új vadászként, ennyit megért nekik a 4000 forintos tagdíj. Csakhogy ez 14 000-et már messze nem érne meg, így nyer értelmet most a vadászkamarai tagság kötelező mivolta.

De hasonlítsuk össze ezt a 14 000 forintos éves tagdíjat például a brit érdekképviselet tagdíjával. Azért azzal, mert egyrészt ott nem kötelező tagnak lenni, másrészt mert ott meg is dolgoznak a bizalomért, ahogy arról korábban részletesen beszámoltunk.

A teljes tagsági díj a brit vadászszövetségnél 78 angol font egy évre. (Legfeljebb ennyi, mert vannak olcsóbb lehetőségek is (junior-senior-vadőr-családi-stb. tagság).

Tehát 78 font évente. És akkor most számoljunk. Egy átlag angol dolgozó 1950 fontot keres havonta, vagyis a 78 fontos éves tagdíj a havi átlagfizetés 4 százaléka. Egy átlag magyar csak 206 700 forintot keres havonta nettóban, tehát a 14 000 forintos éves tagdíj a havi átlagfizetés 6,8 százaléka lenne.

Vagyis az emelés által Magyarországon arányaiban majdnem kétszer drágább lenne a vadászati érdekképviseleti szervezethez tartozni, mint Angliában.

 

Mindenki döntse el, hogy meg is érné-e annyira.