Beírókönyv

2019.ápr.29.
Írta: Glück Balázs Szólj hozzá!

A többség véleménye és az „igazi igazság”

majority_1.pngRendszeres olvasóink megszokhatták, hogy a konkrét céljaink, értékeléseink, oknyomozásaink mellett egyfajta ideológia útkeresést is folytatunk, amellyel másokat is arra próbálunk ösztönözni, hogy elmélkedjenek a körülöttünk zajló eseményekről, és ezen belül a vadásztársadalom szűkebb világáról is. Úgy gondolom, hogy ennek jegyében érdemes elolvasni az alábbi gondolatokat.

Egy érdekes kísérletet szeretnék megosztani önökkel, amelyről videó is készült. Biztos vagyok benne, hogy mindenki számára érthető lesz, miért teszem ezt közzé egy vadászatról szóló blogban:

Tovább

„A csend az Isten hangja”

turelem.jpgHa feltennénk azt a kérdést, hogy vajon szükség van-e türelemre a vadászat során, azt hiszem, szinte mindenki azonnal rávágná, hogy nem egyszerűen szükséges ez a képesség, hanem elengedhetetlen. Igen ám, de akkor a vadásszá nevelés folyamatában miért nem kap elegendő hangsúlyt? A választ is tudom. Azért, mert úgy gondoljuk, hogy a türelmesség személyes adottság kérdése, vagyis egy velünk született tulajdonság, vagy épp annak hiánya. Ha elindulunk ezen az első megítélésre jelentéktelennek tűnő fogalom fejtegetésén, nagyon tanulságos és érdekes következtetésekre juthatunk, amelyeken érdemes minden pedagógusnak elgondolkozni a jövőben. Mindezzel az ifjúság neveléséről szóló elmélkedésünk újabb fejezetét kezdjük meg.

Tovább

A jövőt tervezzük

k1.jpgEgy fantasztikus könyv nyomán született a következő poszt, amit nem hogy ajánlok mindenkinek, de mindazok számára szinte kötelezővé tennék, akik erdei iskolákat üzemeltetnek, vagy az ifjúsággal foglalkoznak. A könyv szerzői Herbert Renz és Polster Gerald Hüthet, a címe: Vissza a gyökerekhez, avagy így fejlődnek „ezek a mai gyerekek”.

Mindazt, amit a kamarai vezetésen számtalanszor számon kértünk, magunkra nézve is kötelezőnek tartjuk. Ez pedig a felkészülés fontossága, ami elengedhetetlen, ha az ember tudni akarja, hogy miről beszél, és képes akar lenni rá, hogy meg tudja védeni a saját álláspontját. Ennek a szellemében ajánlom ezt a könyvet, és az ebből származó szemelvények mellé odatenni a saját gondolataimat is.

Ez a könyv számtalan érvet sorol fel amellett, hogy az emberi faj természetes közege az igazi tanterme is egyben, és az ösztönös természetbe vágyódás nem a véletlen szüleménye.

Tovább

A főtitkár életrajza

cv_poszt_kep.JPGMint megírtuk, tudomásul vesszük, hogy a magyar vadászoknak megfelel a mostani vezetésük, „érdekképviseletük”, így nem próbálunk változtatni a véleményünk szerint mindnyájunkhoz méltatlan állapotokon. Ehhez tartjuk is magunkat. Ám a nekünk publikációra küldött leveleket, ahogy eddig, ezután is közzé fogjuk tenni. Nem kommentáljuk, ha valaki akar reagálni, azt is publikáljuk.

András véletlenül vette észre, hogy a kamara honlapjáról eltűnt a főtitkár életrajza, és tippe is van rá hogy miért.

Tovább

Ez is megvan, még sincs este

flores_20bear_20prep_201_1.JPGA vadászati törvény jogtörténeti jelentőségű 2015-ös módosítását követően minden vadásznapi frázispuffogtatáshoz muníciót szolgáltattak a hagyományos vadászati módok. Bajdik Péter (akkor még mint minisztériumi főosztályvezető) sem akart ebből kimaradni a 2017-es Fehován:

„egy olyan törvényt sikerült előkészíteni, amely mind a földhasználóknak, mind a földtulajdonosoknak, mind pedig a vadásztársadalomnak, a természetvédelemnek és a Magyarországon szereplő hagyományos vadászati módok képviselőinek is egy előremutató törvényt jelent.”

Azt hiszem, nehéz helyzetben lett volna Bajdik (akkor még főosztályvezető) Péter, ha neki szegezik a kérdést, hogy ugyan miben is használt a törvénymódosítás a vadászíjászoknak, mert amit mondott, az igen frappáns lózung, de soha nem volt igaz. Legalábbis ami a vadászíjászatot (a legtöbb művelővel büszkélkedő hagyományos vadászati módot!) illeti. A 2015-ös módosítások ugyanis semmilyen pozitív változást nem hoztak a vadászíjászatot gyakorló, vagy azt akár csak elkezdeni tervezők életébe, negatívumot viszont kettőt is:

Tovább

„Köd van…”

war-fog_1.jpgEz volt az ok, amit az egyik vadásztársam megemlített, amiért az ő megyéjükből nem jött senki a küldöttközgyűlésre. Kétségtelen, tényleg köd volt. Aztán mosolyogva eszembe jutott, hogy micsoda markos legények lettünk mi, magyar vadászok, hiszen nekünk már arra sincs szükségünk, hogy legyőzzenek minket. Elég, ha köd van.

Hogy a ködnek vagy a napirenden lévő döntések iránti felelősségvállalás kényelmetlenné válása miatt volt határozatképtelen a küldöttközgyűlés a kezdéskor, azt biztosan nem tudjuk megítélni. Mindenesetre komoly tükröt tartott elénk az élet. A kamarai választásokra a magyar vadásztársadalom 2,5%-a ment el tavasszal. Vagyis országosan és összesen 1600-1700 fő. A küldöttközgyűlésen a képviselőink alig több, mint fele, 145 ember vett részt, vagyis a vadásztársadalom 1.3%-a képviseltette magát, és döntötte el a sorsunkat.

Ami most következik, azt is ugyanolyan becsületesen és egyenes gerinccel kell csinálni, ahogy ezidáig is működtünk.

Tovább

Net- és bloghuszári beszámoló a küldöttközgyűlésről

leak_1.jpgTúl vagyunk a küldöttközgyűlésen. Hogy mi volt, hogyan volt, arról ott a jelentés a kamara honlapján. Elég uncsi. Nem azért, mert hivataloskodó, hanem mert az izgalmas részletek pont kimaradtak. Volt már rá példa, hogy segítettünk a vadászoknak tájékozódni (valamiért Jámbor elnök úr zokon is vette), megtesszük most is. Alább néhány érdekesség.

Tovább

Az elnök szava 3.0

2a2ec9d600000578-3147816-image-a-18_1435874050128_1.jpgEgy nappal a küldöttközgyűlés előtt interjú jelent meg Jámbor Lászlóval, az OMVK elnökével a Magasles blogon. Ebben újabb hazugságon kaphatjuk. Fontosnak érezzük, hogy a küldöttek felelősségük teljes tudatában hozhassanak döntéseket, így az alábbi levéllel hívtuk fel az elnöki kreativitásra a megyei kamarai vezetők figyelmét. (A ma reggeli posztunkat is elküldtük nekik.)

Tovább

Közgyűlésre készen

illusztracio_2.jpgHolnap, december 18-án ismét küldöttközgyűlés. Ahogy tavasszal a választások idején, most is húsba vágó dolgok kerülnek napirendre. Ami a leginkább mélyen érint mindannyiunkat, az a vadászjegy árának emelése, ami körül megint olyan jelenségeket lát az ember, amiket nagyon nehéz tolerálni. Mi például – rengeteg vadásztársunkkal egyetemben – nem is tudjuk.

A vadászkamara elnöksége megszavazta, hogy januárban a megyék ne adjanak ki vadászjegyet, ugyanis arra számítanak, hogy februártól emelkedni fog az ára. Azt is hallottam már, hogy az a mese lesz, miszerint nem készültek el az érvényesítő bélyegek, ezért csúszik a vadászjegyek kiadása. A magam részéről ilyen fokú inkompetenciát nem feltételezek, meg hát ez ugyebár azonnal kérdéseket vetne fel: ha húsz éven keresztül minden évben elkészültek a bélyeggel, most a teljesen megújított, fiatal, agilis, szakirányú felsőfokú végzettséggel rendelkező, minisztériumban edződött apparátusnak ez hogy ne sikerülne? Na de bizonyára ennek pletykának semmi köze a valósághoz.

Tovább

Bemutatjuk Sebestyén Balázs marketingesét!

9aee3ef6e447a34d1bfcd971b8beb45dfa28beb3_1.jpg

Gratulálunk Bajdik Péternek, a vadászkamara főtitkárának! Hiszen alig három hét után sikerült elérnie, hogy a Balázsék Showban ismét foglalkozzanak a vadászattal. Tök jól elpoénkodtak azzal, hogy hogyan csalná ki Balázst az erdőbe és lövetné le vadászbalesetnek álcázva. Ha ez nem elég, a reggeli műsorsáv leghallgatottabb adásában ismét elhangozhattak a következők:

 „Vakok ezek a vadászok vagy megint részegek voltak?”

„Az alkoholtól a szürke hályog már ráereszkedett a szemére. Miért nem őt lövik le, milyen jó lenne…”

„A hatalmukat fitogtató, kisebbségi komplexussal rendelkező, egyébként a fegyverben, az erőszakban igen hívő, kisebbségi komplexussal rendelkező, péniszhosszabbító emberek mennek vadásznak, tisztelet a nagyon kevés kivételnek.”

„Istent játszanak és közben alkoholisták.”

„Nem tudom sajnálni, még azt sem, amikor az egyik lelövi a másikat. Olyan seggek, komolyan mondom. Isznak, tivornyáznak, részegek.”

„8 éves gyerek infantilis szintjén vannak. Idióta, ostoba vadászok.”

Tovább