Noooooormális?

aa7b166b42b91a30c1dc07e4506b6564--mental-asylum-insane-asylum_1.jpgA Földművelésügyi Minisztérium jóvoltából megjelentek, és teljes 24 órán keresztül véleményezhetőek a régen várt tájegységi tervek. Nyilván most sem a Nimród, a Vadászlap vagy az omvk.hu szolgál gyorselemzéssel. Mélységi felderítésre az idő rövidsége miatt mi sem vállalkozunk, de álljon itt egy-két gyöngyszem, szemléltetve az e terveket kidolgozók széles szellemi horizontját és mélységes vadászetikai elkötelezettségét:

"Szórón kizárólag tiszta, gyommag mentes szemes takarmány vagy csöves kukorica, valamint talajrárakódásoktól megtisztított répa használható." – Tehát minden más tilos? A vad hol szokott rá a mosott répára?

„Egy-egy szóróra naponta maximum 10 kg szemes-, vagy 100 kg répánál több nem juttatható ki.” – Ki, és hogyan ellenőrzi majd? Felseprik a szórót?

"Kívánatos a nagyragadozók (farkas, hiúz, barna medve) állandó jelenléte, ezért a vadgazdálkodási tevékenység során figyelmet kell fordítani a megőrzésükre. Azon területeken, ahol e fajok tartós jelenlétére lehet számítani, a vadászatokat úgy kell tervezni, hogy az ne zavarja indokolatlan mértékben e fokozottan védett ragadozókat." Kérdezték erről az Észak-magyarországi vadászatra jogosultakat?

"Galambfélék és vízivad bérvadászata tilos." Mit lehet mondani erre? Anyád!

"Vízivad vadászat során a madarak csalogatására semmilyen eszközt nem szabad használni, beleértve a műcsalimadarakat és a csalisípokat is." – Lásd az előző kommentárt.

„Sózók csak tuskósózó, sózóláda, vagy sózóvályú formájában üzemeltethetők. A talajra sót szétszórni tilos.”Hallottak már az oszlopsózóról vagy a sópasztáról? Az is be van tiltva?

„A vadászat, vadgazdálkodás során keletkező hulladékokat (töltényhüvely, zsák, kötöző zsinór, fólia, stb.) a vadászatra jogosultnak a vadászterületről haladéktalanul el kell távolítani.” – Jogos, de a gazdákat ki kötelezi arra, hogy ne maradjon utánuk bálamadzag, teniszlabdányi műtrágyarögök stb.?

"Művelt vadföldeken csak gabonafélék, legelő fűkeverékek, és pillangósok termeszthetők." - Betiltják a csicsókát, vagy nem ismerik?

És így tovább, és így tovább, és így tovább, százötven oldalon keresztül. Nem tudjuk, hogy merjünk-e hinni a szemünknek. Valóban ez a terv a fundamentuma annak, hogy ismét vadászati nagyhatalom legyünk? Csak egy dolog a biztos: amint véglegesülnek a tájegységi tervek, a kidolgozói fél éven belül rangos vadászati kitüntetéseket kapnak majd. Remélem, hogy így lesz és büszkén fogják viselni őket, mert legalább megtudjuk, hogy kik kaptak pénzt ezért a teljesítményért.