Tiltott vadászati eszközzel a vadászati kultúráért és morálért? Állami pénzből?! IGEN!!!

…vannak ezek a derék vadásztársak a Szolnok megyei Határvölgyi Vadásztársaságnál. Jót akarnak, lelkesek, agilisak biztosan. Hát kértek pénzt eszközökre a Nagykunságért Vidékfejlesztési Egyesülettől „helyi turisztikai kínálat és szolgáltatások fejlesztésére”. És kaptak is, hiszen – mondom – lelkesek, agilisak. Vettek belőle távcsövet, éjjellátó keresőt, vadkamerát, vadriasztót. És „1 db éjjellátó céltávcsövet.”

turisztika_hokamera.jpg

Ami egyébként igazából hőkamerás, és darabja modelltől függően 1-1,2 milla.

hokamerak.JPG(forrás: Leitz Hungaria)

Még egyszer, mert ismétlés a tudás anyja. Vadászati törvény, 37/A. § (1):

„E törvény alkalmazásában tiltott vadászati eszköznek minősül: … 11. elektronikus képnagyítóból vagy képátalakítóból álló, éjszakai lövésre alkalmas célzóeszközök.”

De ha ez nem lenne elég, van tovább.

Két idézet a projekt szakmai-műszaki beszámolójából (nem csalás, nem ámítás, minden részlet meg fotó ott van a Nagykunságért Vidékfejlesztési Egyesület honlapján):

„A projekt keretében eszközbeszerzés valósult meg, mely hozzájárul a vadászati kultúrafejlesztéséhez és az ide látogatók magasabb szintű kiszolgálásához.”

„Szakmai cél: Javuljon a vadállomány minősége, a vadászati kultúra és morál, megőrizve ezzel a magyar vadgazdálkodás nemzetközi hírnevét.”

És egy idézet az OMVK Etikai Kódexéből:

Éjjellátó berendezést, hőkamerát, elektronikus akusztikus eszközt, illetőleg a vadmegtévesztésére alkalmas anyagokat, azaz a modern technika képességpótló eszközeit az igazvadász nem alkalmazza. A vad természet adta képességeivel a vadász csak saját képességeit, illetve az emberi kitartást, szívósságot és akaraterőt állítja szembe.

Valamit még egy idézet az OMVK Etikai Szabályzatából:

Vadászetikai vétséget követ el az a vadász, aki … az Országos Magyar Vadászkamara által elfogadott Etikai Kódex szabályaival ismételten és szándékosan szembehelyezkedő magatartást tanúsít.”

Nem is tudom, miért jutott ez mind eszembe. Hiszen a hülye is érti, hogy nem fogják használni ezek a derék vadásztársak a Határvölgyinél a hőkamerás céltávcsövüket, csak hát megvették, mert szépen mutat. Dehogy szerelik puskára, vadászatra meg végképp nem használnák a technikát. A vadászati kultúra és morál és a több erdőzúgás jegyében.

Apropó, több erdőzúgás! Végszónak még egy idézet a projekt szakmai beszámolójából: „Célja az, hogy a nagy állománysűrűségben tartott vad adta lehetőségeket kihasználva a lehető leggyorsabban, a legnagyobb terítéket és a maximális árbevételt tudják elérni. A vadkár miatt a természetes környezetben élő nagyvad (elsősorban a vaddisznó) jelentős állomány apasztása kezdődött meg, illetve bizonyos tájegységekben már megtörtént, és a szabad területeken a nagyvad elejtésére egyre több időt kell szánni.