Eljött a pillanat - SZAVAZÁS AZ IFJÚSÁGI VADÁSZATRÓL

Akik követik a bejegyzéseinket, azok tudják, hogy ha van valami, ami mindennél fontosabb a számunkra, akkor ez az ifjúsági vadászat. Hagyatkozva arra, hogy több olyan vadászcsoportban is adminisztrátor vagyok a Facebookon, amelyekben ez a téma többször felmerült, meg vagyok győződve róla, hogy a többség támogatja az ifjúsági vadászatot. Az egyik csoportban például rekord számú kedvelést kapott a cikkhez mellékelt kép (a bejegyzést itt érhető el, jelentkezni kell a "Vadászat" című zárt csoportba). Azok számára, akik tagjai a csoportnak, olvashatók a vélemények is, amelyek kivétel nélkül mind támogatóak.

gyerekek_1.jpg

Tapasztalatból mondom, hogy amikor az ifjúsági vadászat ügye előkerül, hamar kiderül – mert ugye már elévült, és lehet róla beszélni, méghozzá büszkén – hogy bizony nagyon sokan kezdték a vadászati életüket jóval a 18. éves koruk előtt. És az is kiderül, hogy mindenki számára ez az időszak volt a legmeghatározóbb.

A napokban az Agrárminisztérium vadgazdálkodási főosztálya véleményezésre bocsájtott egy a vadászvizsga rendeletre vonatkozó módosítási tervezetet. Ebből kimaradt, hogy vadászvizsgát az tehessen, aki betöltötte a 15. életévét, vagyis továbbra is 17 év maradna a korhatár, pedig már többször is javasoltuk, megindokoltuk. Most tehát lépnünk kell!

Fontos megérteni, hogy az ifjúsági vadászat azt jelentené a mi értelmezésünkben, hogy 18 éves kor alatt, a vadászvizsga sikeres letételét követően, felnőtt felügyelete mellett lehetne vadászni. Tehát még egyszer: nem azt szeretnénk, hogy 15 éves gyerekek szabadon, valamilyen fegyverrel a kezükben, netán ragadozó madárral vagy magyar agárral egyedül vadásszanak! Mindössze az a vágyunk, hogy a vadásszá válás folyamatában rendkívül fontos ifjúkorban legyen lehetősége egy szülőnek arra, hogy a megfelelő ingerek elérése érdekében aktív részessé válhasson a gyermeke a vadászatoknak. Vagyis azt szeretnénk elérni, hogy amely jelenség amúgy is létezik, az legális lehessen megfelelő keretek között. Mit jelentene ez most?

Azt követően, hogy a vizsgarendelet alapján 15 éves kortól lehetne vadászvizsgát tenni, továbbra is meglenne az a korlátozás – a vadászati törvény értelmében – hogy vadászjegyet csak az szerezhet aki betöltötte a 18. életévét. Mondhatná valaki, hogy akkor meg minek ezen változtatni. A valóság az, hogy például az agarászni vágyók 2015 novembere óta – vagyis öt éve – várják, hogy a vadászati törvénnyel összhangban végre elkészüljön egy új vizsgarendelet, amely hiányában máig nem tudnak vadászni. Tehát olyan alkalmak ritkán adódnak, mint amilyen a mostani.

Ha lehetne vizsgáznia a 15 éves kort betöltött fiataloknak, akkor elindulhatna az élet ezen a területen. Lehetne felkészítő tanfolyamokat szervezni fiatalok számára. Alakulhatnának közösségek, ahol lehet együtt gyakorolni. Feltételül szabhatja bárki a gyermekének, hogy ha hajtóként, vadszedőként részt akar venni a vadászatokon, akkor álljon helyt, és bizonyítson a vadászvizsga teljesítésével. Idővel a tapasztalatok alapján pedig továbbléphetünk, és a vadászjegy megszerzésének korhatárát is lejjebb vihetjük. 

Utóirat

 

A vadászkamara elnöke személyes ígéretet tett nekem arra, hogy támogatja az ifjúsági vadászatot. Tudomásom szerint a kamara főtitkárát is a támogatók között tudhatjuk. Azt hiszem, hogy mi nyílt sisakkal ugyan, de mindig méltányosan jártunk el minden konfliktusos ügyben, ami a kamara és köztünk létrejött. Betartottuk azt az ígéretünket, hogy ügyeket nézünk, és az egyes személyekről alkotott véleményünktől függetlenül, pártatlanul írtunk véleményt. Hol jót, hol rosszat. Ha kellett alázatosan félreálltunk, vagy épp kiegyenesítettük a kaszákat. Igyekeztünk úgy viselkedni, ahogy azt becsületesen kell. Joggal várjuk el, hogy ez fordítva is így legyen, ezért az ígéretek betartására kérjük most számon, illetve határozott és felelős fellépést mindenkitől aki az elmúlt években a jövő generációja iránt aggódott.

Nagyon sokan kérdezik tőlem, hogy mit tegyen, aki szeretne a véleményével részt venni a minket érintő ügyekben. Mindannyiszor elmondom, hogy nem minket kell támogassanak. Ez nem „mi nyerünk” ügy. Mi nem akarunk semmit a mai vadászati közélettől a magunk számára, így nincs is értelme legyőzni bárkit. A konkrét ügyek a fontosak. Most is arra kérünk mindenkit, hogy ezt a kezdeményezést támogassa a szavazatával! Ne tudják azt mondani, hogy nem vagyunk elegen. Mi mostantól minden követ megmozgatunk és bízunk benne, hogy ahogy a közelmúltban is sikerült ésszerű érvekkel a javaslataink mellé elegendő támogatást szerezni, ez most is sikerülni fog.

De feltehetjük magunkban a kérdést máshogy is: Mégis mit ártunk azzal, ha fiatal gyerekek le tudnak vizsgázni, de vadászjegyük még nem lehet? Vajon létezik egyáltalán olyan logika amely szerint ez ártalmas?

SZAVAZÁS

 

Néhány fotó Nagy-Britanniából, ahol van ifjúsági vadászat (forrás: az angol vadászszövetség, a BASC honlapja)

 

alex_13_eves.jpg

Alex, 13 éves

alfie_12_eves.jpg

Alfie, 12 éves

archie_9_eves_es_vak.jpg

Archie, 9 éves (és vak)

emily_13_eves.jpeg

Emily, 13 éves

flynn_12_eves.jpg

Flynn, 12 éves 

Hamish, 12 éves

Harvey

Jack, 10 éves

Jack, 10 éves

Jack, 10 éves

Jack, 15 éves

Jemima, 15 éves

Jonathan, 10 éves

Joseph, 14 éves és William, 12 éves

Ollie

Tom, 14 éves

Will, 12 éves