Számvetés

torta.jpgHétvégén lesz az országos vadásznap. Összejönnek a vadászati közélet vezetői, hogy nyájasan eldiskuráljanak az elért eredményeikről, vállon veregessék, kitüntessék egymást. Tartanak maguknak egy VIP koncertet az aggteleki cseppkőbarlangban (mondjuk ez nem tartozik a kamarai tagságra, mert zártkörű), elhúzatják ott a nótájukat Mága Zoltánnal (ez még kevésbé), azután pedig egy vadásztanyán folytatják a kulturális programot. Speciel Kriston Nándor megyei kamarai elnök vadásztanyáján, de hát nyilván nincs másik a környéken. Affelől kétségünk sincs, hogy a kamarai vezetést annyira kedveli az Aggteleki Nemzeti Park, Mága Zoltán és persze Kriston elnök úr, hogy ingyen és bérmentve járul hozzá a színvonalas ünnepléshez. Az merő véletlen, hogy a kamara idei kiemelt programjaira fordított 91 millióból az elnökség (nem a küldöttközgyűlés és nem a tagság!) 4 milliót különített el a „20 éves fennállási ünnepségre”.

Kétség sem fér hozzá, hogy lesz téma: a kedves vezetők megbeszélhetik, mekkora siker, hogy már második éve sikeresen adja ki a kamara az engedélyeket (amire megyénként felvettek egy, olykor két plusz embert, és amiért nem tíz fillért kap a szervezet), hogy létrejött a vadgazdálkodási alap, amiből kiosztottak félmilliárdot (pedig amire büszkének lehet lenni, azok majd a remélt eredmények lesznek). Sőt már magában az is nagy eredmény, hogy idén is van országos vadásznap. Aki tud egyéb nagy eredményeket az elmúlt négy és fél évből, nálunk jelentkezhet! Komolyan, megírjuk! Ám addig – továbbra is szolgálva az átláthatóságot – feldobunk még pár témát, hogy ne punnyadjon be a buli Kristonéknál idő előtt. Hogy mi is történt az elmúlt években…?

Azt már mind tudjuk, hogy Jámbor elnök úr szervezett, objektív emberként és felelős vezetőként programokban, tervekben gondolkozik. Így aztán az elnöki szék elfoglalása után, még 2014-ben meghirdetett egy programot. Idézünk és megjegyzésekkel látjuk el a kamara honlapjáról.

  • „Módosult a Vadászati törvény és annak végrehajtási rendelete.” – 1.) Az új törvény és vhr. a vadászati érdekképviseletet büszkeséggel töltik el…? Tetszettek-e már próbálni nem talpnyalókkal beszélni, lemenni a végekre? 2.) Meg úgy amúgy: a vadászkamara módosította? Nem? Akkor mire fel a büszkélkedés?
  • „Elkészült a vadászkamara új szervezeti és működési szabályzata.” – Tehát kiemelt, többéves feladat volt egy hatoldalas dokumentum összeállítása. Örülünk, hogy van, köszönjük!
  • „Sikerült megerősíteni a hivatásos vadászok státuszát.” – És a világbéke megteremtésének esélye is drasztikusan megnőtt, nem? Ennél több komolyságot és konkrétumot várna el az ember egy országos köztestülettől. Miután fel sem merült, hogy az érdekképviselet a valódi megerősítést biztosító állami alkalmazást szorgalmazza, és a kötelező érvényű bértáblából sem lett semmi, ezt jobb lett volna nem leírni. Talán a vadőrnek kellene megmondani, jobb-e neki, nem a kamarának.
  • „Az OMVK főállású kommunikációs szakembert alkalmaz.” – Hát mondjuk ki is rúgták szépen azt is, úgyhogy egyezzünk meg abban, hogy ez nem számít.
  • „Visszaállt a kötelező vadászkamarai tagság a sportvadászok számára is.” – Vissza. Ebből a kamara néhány pénzmorzsát lát, de mivel a tagság majdnem 100%-os volt addig is, semmi jelentősége. Lehetne, meg súlya is, mert – ahogy ezt Jámbor elnök úr is rengetegszer mondta – egy etikai eljárás azzal is végződhetne, hogy a vadásztársat kicsapják a kamarából, és nem vadászhat. Hogy, hogy nem, ilyen nem történt, és pontosan tudjuk, hogy nem is fog. Innentől a bezengett eredménynek semmi értelme.
  • „Módosult a kitüntetési rendszer.” – Ezt azért vizsgáljuk csak meg! A módosítás azt jelenti, hogy a kamarai aranyérem mellé, amiből évi több mint 20 darabot osztottak szét (az Isten tudja mennyi VKE-s Hubertus Kereszt és mindenféle OMVV-s plecsni mellé), bejött még egy „kamarai érdemérem”, amiből szétszórnak évente még hatvanat. De végül is a hiperinflációt is nevezhetjük „a pénzrendszer módosulásának”. (Vö: Plecsniinfláció)

De várjanak, van tovább. Ezek után az egetverő eredmények után aztán 2017-re is meghirdetett egy programot. Lássuk!

  • Az ún. feladatarányos finanszírozás megalkotása megtörtént. Miután több a pénz a kamaránál („bevételei körülbelül 350 millióról mintegy egymilliárd forintra rúghatnak”), többet kapnak a megyék is. Csak feladatarányosság nincs. Valóban több pénzt kapnak, de dobott-e a kamara központja vagy bármelyik megye olyan nagyot, vagy bármit, ami ezt indokolná?

Őszintén és kíváncsian várjuk, hogy hol volt a többletforrásnak hála több szakmai vagy bármilyen program, kiadvány, támogatás, mint 2014-5-6-ban. Megírjuk, megdicsérjük, komolyan!

  • Vadgazdálkodási alap. Na, itt, ahogy fentebb olvasható, van egy baromi nagy félreértés. A kamara nem pénzt kapott arra, hogy csináljon vele, amit akar. A kamara feladatokat kapott, és azokhoz pénzt: a vadászati engedélyek árát azoknak a kiadásáért, a vadászjegyek teljes árát meg azért, hogy csinálja meg a vadgazdálkodási alapot. Ha melót kapok a főnökömtől, akkor nem próbálom meg önkéntes munkának eladni: elvégzem, az az alap.
  • Technikai háttér a vadászati engedélyek kiadásához. az előző pontot.
  • Az elektronikus beírókönyv bevezetésének megvizsgálása. Ez külön érdekes. Idézet: „Ennek a feladatnak Földvári Attila, az OMVK kommunikációs főmunkatársa a felelőse, 2017 végéig kell elkészítenie egy összefoglaló anyagot a témában.” Elkészítette? Ha nem, miért nem (nem ezért rúgták ki)? Ha igen, hol van? (Amúgy tudjuk, hogy elkészítette, de ahogy volt, ment a fiókba, mert ez is csak a vitrinbe kellett.)
  • Kedvencünk és vörös posztónk, az „Ismerd meg a vadászokat!” ifjúsági program. Felelőse Pap Gyula bukott és hazug ex-alelnök. Írtunk erről korábban, de nem lehet elégszer: tavaly már kész kellett volna lennie, és idén tízmilliókat osztanak erre hivatkozva, de ilyen elfogadott program nem létezik.
  • Ez frappáns, úgyhogy szó szerint idézzük: „a hivatásos vadászok éves kötelező továbbképzésének egységes, központi törzsanyaga.” Legutóbbi posztunkban is megírtuk, hogy másfél éve el kellett volna készülnie, novemberben állítólag „gyakorlatilag” készen volt, ám idén június végén Jámbor elnök úr elszólta magát, és szóvá tette, hogy az oktatási szakbizottság nem csinálta meg.
  • Az Etikai Kódex átdolgozása. Ez a kamara honlapján megjelent hurráoptimista egyéves terv szerint „talán a legösszetettebb feladat”. Elég összetett lehet, mert a 2017. június végi határidő ellenére ez is az ifjúsági programmal azonos stádiumban van: se híre, se hamva (lassan két éve).

Ha mindez nem elég, a tervszerű működés híve az új főtitkár, Bajdik Péter is. Az első általa vezényelt titkári értekezleten, márciusban még vitte a minisztériumi főosztályvezetői lendület, (mert a Vadgazdálkodási Tájegységi Főosztály, ahonnan a kamarához ejtőernyőztették, egy legendásan lendületes hely): elkezdett bizottságokat csinálni és feladatokat osztogatni a megyei kamarai titkároknak. Lássuk az eredményeket!

  • Rendbe kell tenni a vadőrök nyilvántartását. Eredmény: semmi vagy nem kommunikálják.
  • Ki kell dolgozni a kamarai pártolói tagság népszerűsítését. Eredmény: semmi vagy nem kommunikálják. (Amúgy meg megsúgjuk: a témafelelős Pechtol Lajos fejéri titkár ezzel akarta beolvasztani a vadásztársaságokat a kamarába, amiért egy későbbi titkárin vagy öten hülyézték le, úgyhogy le lett söpörve az asztalról.)
  • Ki kell dolgozni egy országos jótékonysági vadászat programját. Eredmény: semmi vagy nem kommunikálják. (Amúgy ezt is megsúgjuk: a következő titkárin ez is le lett seperve, miután a témafelelős Pechtol Lajos valami zagyvaságot adott elő.)
  • Állítólag áfamentes lehet a bérvadászat, meg kell nézni, hogyan. Eredmény: semmi vagy nem kommunikálják. (Ezt is megsúgjuk: később kiderült, hogy dehogy lehet áfamentes, nincs ilyen, téma lezárva.)
  • Ki kell dolgozni a módosítási javaslatot a vadászvizsga-rendelethez. Eredmény: semmi vagy nem kommunikálják.
  • Ki kell dolgozni a csapdázás részletes jogi szabályozását. Eredmény: semmi vagy nem kommunikálják.
  • Ki kell dolgozni egy anyagot a vadhúsminősítésről és értékesítésről. Eredmény: semmi vagy nem kommunikálják.

Na, ez alapján a teljesség igénye nélkül összeállított számvetés alapján a nyájas olvasó tegye fel a kérdést magának: ezért fizet be évente 14 000 forintot (amit a kamara 24 000-re akar feltornászni)? És ezt a kérdést tegyék fel maguknak és egymásnak a kamara ún. felelős vezetői, miközben 4 millióból ünneplik önnön nagyszerűségüket.

…kellemes szórakozást kívánunk!