Kamarai választásokra készülünk

well_mirl_vote-superjumbo-v2_1.gifÁprilis 13-án az Országos Magyar Vadászkamara tisztújítást fog tartani. Olvasóink bizonyára emlékeznek rá, hogy a megyei választások során több konfliktust vállaltunk annak érdekében, hogy a választások tisztábbak legyenek mint az elmúlt évtizedekben. Ennek köszönhető például, hogy kikerültek a kamara honlapjára a megyei választások időpontjai, illetve az is, hogy a megyei tisztségviselők adatai is többségében elérhetőek. Talán arra is emlékeznek, hogy volt olyan megye, amelyben új választást kellett tartani, mert a blogunk szabálytalanságokra hívta fel a figyelmet.

Ahogy az lenni szokott, azzal vádoltak minket, hogy kerékkötők vagyunk, és egyáltalán nem biztos, hogy értik, miszerint ennek a vehemenciának köszönhetően állíthatjuk, hogy a kamara fennállása óta nem voltak olyan tiszták a választások, mint a tavalyi évben. Ennek ellenére természetesen nem vagyunk teljes mértékben elégedettek. Viszont tettünk egy lépést előre.

Az országos tisztújítással egy újabb állomáshoz érkeztünk. Arra kérjük a kamarai vezetést, hogy szakítsanak egy bizonyos törvényellenes módszerrel, amelyet az alábbiakban ismertetek.

Az Országos Magyar Vadászkamaráról szóló 1997. évi XLVI. törvény 20. § 1. bekezdése így fogalmaz:

 A kamara tisztségviselőit a kamara tagjai közül – amennyiben az alapszabály eltérően nem rendelkezik – négyéves időtartamra, titkosan választják”

Arra vonatkozóan, hogy a titkosság alatt mit értünk, a parlamenti választásokról szóló törvény magyarázatát hívjuk segítségül, amely így fogalmaz:

„A szavazófülke garanciális kellék: a szavazás titkosságának feltétele”

A választási eljárásról szóló 2013. évi XXXVI. törvény 180. § 1. bekezdése értelmében:

„A szavazólap kitöltésére szavazófülke áll a választópolgár rendelkezésére.”

A fenitek alapján arra a kérdésre, hogy titkos szavazásnak számít-e, ha van módja a mellettem ülő küldött-társnak látni, hogy mire, kire szavazok, azt lehet egyértelműen válaszolni, hogy NEM! Vagyis a vadászkamaráról szóló törvényben meghatározott titkos szavazás feltételei az elmúlt évtizedekben nem teljesültek.

Arra kérjük a kamara Elnökségét, vezetőségét, a Küldöttközgyűlés előkészítőit, hogy gondoskodjanak a megfelelő szavazóhelyiségek meglétéről! Amennyiben ez nem áll rendelkezésre, megközelítőleg 25 000 Ft-ért lehet összehajtható, többször felhasználható fülkéket vásárolni. Talán ennyit megér, hogy a választások eredményét ne árnyékolja be semmi.