Jön az elektronikus kamarai szavazás!

Kezdem a jó hírrel, mert el kell ismernünk, hogy ilyen is van néha. A kormányzati portálra felkerült jogszabálytervezet erősíteni tervezi a megválasztott kamarai vezetők legitimitását, nemkülönben végre arra ösztönzi a kamarát, hogy éljen a XXI. század biztosította eszközökkel és lehetőségekkel – a saját érdekében:

vote_1.jpg

„Szükségesnek látszik a kamarai választásokra vonatkozó szabályok módosítása. Az ezer főnél nagyobb tagsággal rendelkező területi kamarák esetében célszerű lenne a tisztségviselőket és az országos kamarába delegált tagokat közvetett módon, választmány útján megválasztani. A választmány létszáma meghatározható rögzített létszámmal, vagy a tagok arányában (pl. ezer tagonként tíz fő). Biztosítani kell, hogy a választmány tagjainak megválasztása fokozott tagi érdeklődés esetén is gördülékenyen lebonyolítható legyen; ennek érdekében szükséges lehet az elektronikus szavazás lehetővé tétele vagy a szavazatszámláló bizottság taglétszámának jelentős megemelése.”

Látszik már tehát az az idő, amikor a küldötteket nem egy mikrobusznyi személy fogja megválasztani, ezáltal bízni lehet majd abban, hogy az ő hangjuk valóban „a nép hangja” lesz.

A jó hírrel kezdtem, de sajnos ebbe az örömbe is vegyül némi üröm. Nem kicsi, nagy. A tervezet nem a vadászkamaráról, hanem az ügyvédi kamaráról szól… Messze nincsenek annyian, mint mi: taglétszámuk 12 500 fő, de lám, a minisztériumnak (nem ám a földművelésügyinek) gondja van rá, hogy a kamarai választások menetében még „fokozott tagi érdeklődés esetén” se legyen fennakadás.

Na ez az, ami a 63 000 főnyi vadászkamarai tag esetében fel sem merül. A fokozott tagi érdeklődés, és a minisztérium előrelátása, haladásra történő ösztönzése sem.