Villámposzt: amaifiatalok

Benedek Fülöp, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Vadászszövetség elnöke, az OMVV egykori elnöke nyilatkozta nemrég:

A mostani könnyített vadászati lehetőségek sajnos rengeteg baleseti veszélyt hordoznak, különösen úgy, hogy a mai fiatalok már nem is voltak katonák, ahol megtanulhatták volna, hogy „a kapanyél is elsülhet, – a puska pedig mindig töltve van”…

azokamaifiatalok_illusztracio.jpg

Kezdjük ott, hogy ha egy mai fiatal sem a vadászó édesapjától, sem rokonától vagy egyéb mentorától, sem önszorgalomból nem tanulja meg, hogy „a puska mindig töltve van”, akkor még mindig ott a vadásztanfolyam, aminek szigorára oly büszkék vagyunk.

De lássuk a tényeket, hogy mekkora veszélyt is hordoznak magukban ezek a nem besorozott mai fiatalok.

A vadászbalesetekről szóló tudósításokban általában a sérült (rossz esetben: áldozat) életkorát tüntetik fel, de találtam párat, ahol a baleset okozójának kora is szerepel. Íme:

„A vadászbaleset okozásával gyanúsított 59 éves férfi az eljárás során szabadlábon védekezhet.”

„Vargáné Szombati Andrea elmondta: a rendőrség halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt indított büntetőeljárást a bűncselekmény elkövetésével gyanúsított 39 éves orosz állampolgár ellen, aki jelenleg előzetes letartóztatásban van.”

„Az 57 éves, szintén püspökladányi vadásznak volt fegyvertartási engedélye, kihallgatása során pedig elismerte a bűncselekmény elkövetését.”

„A móri rendőrök igazságügyi fegyverszakértő bevonásával rekonstruálták a vadászbalesetet. A hajtót meglövő 58 éves svájci vadászt kihallgatták, s foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetéssel meggyanúsították.”

„egy keréknyomba lépett, ami miatt elvesztette az egyensúlyát és eltalálta az egyik 40 éves hajtót. A vadászok azonnal a kihívták a mentőket, illetve a rendőrséget. A helyi vadásztársaság elnöke a beol.hu-nak elmondta, hogy a rendőrök mindenkit megszondáztattak - azt a hatvan körüli vendégvadászt is, aki a lövést leadta -, de az eredmény mindenkinél negatív volt.”

„a 24 éves káldi vadász az 57 éves osztrák vendégvadásszal. Egy bokros területre érve mozgást észleltek, és hogy megnézzék, mi az, egy közel másfél-, két méter magas farakásra akartak felmászni, gondolták, jó lesz magaslesnek. Mászás közben valószínűleg megmozdult alattuk a farakás és az osztrák elesett. Esés közben elsült a Sauer típusú golyós vadászfegyvere, s a lövedék eltalálta a körülbelül 2 méterre álló káldi vadász jobb combját.”

„A férfit halált okozó, foglalkoztatás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel gyanúsítják – tette hozzá. A bama.hu információi szerint az illető egy nyugdíjas rendőr, aki korábban körzeti megbízottként dolgozott.”

„A foglalkozás körében elkövetett, halált okozó gondatlan veszélyeztetéssel gyanúsított 48 éves medgyesegyházi férfi elmondása szerint oda lőtt, ahol mozgást látott.

„Urbán Árpád szocialista képviselőt 75 éves bátyja lőtte le vadászat közben tavaly november 26-án a Balassagyarmat és Érsekvadkert közötti vadászterületen.”

„A 24 éves öcsödi férfi ellen foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétségének gyanúja miatt indult büntetőeljárás.”

„A 34 éves német vadász úgy tudjuk kibiztosítva a bakancsán pihentette a fegyverét. Amikor meglátta a vadat és emelte a fegyvert, az elsült.

„A rendőrök foglalkozáskörében elkövetett halált okozó, gondatlan veszélyeztetésért emeltek vádat a 31 éves osztrák férfi ellen.”

Ha tehát mélyebben belemennénk abba, hogy melyik korosztály leginkább érintett a vadászbalesetek okozásában, akkor nem az ifjabb generáció jönne ki rosszabbul az összehasonlításból. A mai fiatalok érdekes módon mégsem teszik szóvá, hogy a mai középkorúak, idősek ígymegúgy.

Úgyhogy hagyjuk már a csudába’ azt, hogy „a mai fiatalok”, meg azt is, hogy „bezzeg a mi időnkben”! Azok az idők elmúltak, csak páran még nem vették észre.