VENDÉGPOSZT - „De genere Turul” vagy degenerált milvus? (Ambrózy Árpád)

Avagy: Az Árpád-ház trónfosztása

 

Solymászatról, vagy talán többről is szól ez a cikk, a nem solymász olvasók közül pedig akik ismernek, elsősorban vadászíjászként tartanak számon. Hogy ne véljék a leírtakat egy hozzá nem értő laikus füstölgésének, kénytelen vagyok solymászként röviden bemutatkozni.

Több, mint 45 éves solymász életem alatt a legkülönfélébb vadászmadarakat – héja, vándorsólyom, szirti sas, királyölyv, Harris-héja – nem csak tartottam és repítettem, mint az sokan teszik, hanem eredményesen vadásztam velük. Azért tartom ezt szükségesnek leszögezni, mert a valódi solymász és a hobbi madártartó közötti vízválasztó a vadászmadarakkal történő vadászat maga.

A Magyar Solymász Egyesületnek ugyanazon idő óta vagyok tagja, ebből kb. 15 évig a vezetőségben voltam különböző tisztségekben. Jelenleg az aktív solymászat mellett a Bechtold István Alapítványnak, mely elsősorban a solymász kultúrával foglalkozik, vagyok az alelnöke.

Több, mint 600 vadászati témájú publikációmból harminc a solymászattal foglalkozik, ezen felül négy idevágó tartalmú könyvet lektoráltam (publikációim listáját szívesen megosztom azzal, akit esetleg érdekel.)

Szakmai tevékenységemet a Nimród Éremmel, később a Vadászkamara Aranyérmével ismerték el, melyeket készséggel visszaadok, annál is inkább, mert mint utóbb bebizonyosodott, (és később visszatérek rá) érdemtelenektől vettem át.

De térjünk végre a tárgyra, amely nem más, mint a 2021-es Vadászati Világkiállítás logója. A Parlamentben, 2018 december 13-án tartott előkészítő megbeszélésen, amelyen – akkor még  – mint a világkiállítás hagyományos vadászati módok munkacsoportjának vezetője vettem részt, jobbító szándékkal felszólaltam a logón felfedezett anomáliával kapcsolatban.

Mondanivalóm lényege az volt, hogy én a logón látható szarvasban és ragadozó madárban nem csak a hazai fauna valós képviselőit, hanem eredetmondáink csodaszarvasát és turulmadarát is benne látom. Ezt hallva, az elnöklő Semjén Zsolt miniszterelnök helyettes úr és Kovács Zoltán kormánybiztos úr, egyetértően mosolyogva, helyeslően bólogattak. Amennyiben az alkotói szándék turult akart ábrázolni, hogyan lett az mégis kánya? Tettem fel a kérdést.

Ugyanis az ősmagyarok égből jövő szent madara, az Isteni akarat közvetítője – mely Árpádot és utódait jelölte ki a magyarok vezetőjévé – kétséget kizáróan sólyomféle madár volt, semmi esetre sem kánya. (Az érdeklődők figyelmébe ajánlom Vönöczky Schenk Jakab: Magyar solymászmadár nevek, 1935, valamint Dúcz László: A közöttünk élő turulmadár, 1998 műveit.)

Minden ragadozó madár fajtacsoportnak vannak meghatározó morfológia jegyei, melyek alapján nem keverhetők össze a sasok, sólymok, vagy a héja félék. Jól nyomon követhetők ezek több száz, sőt több ezer éves ábrázolásokon is, hiszen az alkotók, ha nem is értettek a ragadozó madarakhoz, bizonyára jó megfigyelők voltak, és nem kerülte el figyelmüket a feltűnő fajtajelleg. A sasokat például tollas csüddel, hatalmas szárnyakkal és „sasos” fejjel, a sólymokat hosszú, hegyes szárnyakkal, zömök testalkattal, és a jellegzetes sólyomfoggal ábrázolták, így egyértelműsítve hovatartozásukat. Lásd a mellékelt ábrákat.

img_20190924_170805.jpg

Stilizált sas ábrázolás címeren (Örmény birodalom, Kr.e. 190.-2.)

img_20190924_170617.jpg

Turul és asszony a Nagyszentmiklósi Kincs 7. sz. korsóján. Megtermékenyítési jelenet, az asszony lelendő gyermekének apját eteti vagy itatja. Jól látható a sólyomfog, a fülek a madár nem valóságos (isteni) voltát jelzik

Kányát - tudomásom szerint – sohasem ábrázoltak, pedig könnyű dolguk lett volna hitelesen megmintázni, ugyanis az egyetlen ragadozó madár, aminek villás a farka, tehát összetéveszthetetlen. A logón szárnyaló madár tehát – minden kétséget kizáróan – nem sólyomféle, hanem kánya! Aminek semmi keresnivalója a magyar eredetmondában. De az alkotó könnyen kijavíthatja, ha a madarat a sólyom alkatúakra jellemző jegyekkel látja el, és így minden a helyére kerül - mondtam.

img_20190924_170719.jpg

Kizárólag a kányára jellemző a középső kormánytollak rövidségéből eredő, villás farok
Semjén úr úgy vélem, hajlott az apró javításra, de Kovács Zoltán úr összevonta a szemöldökét és feddően így szólt: Ezt úgyis csak te veszed észre, és újfent dicsérni kezdte a szerinte kiváló logót. Válasza, amely meglepő érzéketlenséget mutatott a téma iránt, a solymászat és vele együtt a szakmai igényesség semmibevételét jelentette, nem is beszélve ősi Turul legendánk sérelméről, abban a pillanatban még megdöbbentett. De jobban belegondolva, ma már nem is csodálkozom rajta.Több, mint öt éve történt: még vadászkamarai küldöttként részt vettem az éves országos küldöttközgyűlésen. Egyik fő téma a ragadozó madarak és az apróvadállomány kapcsolata volt. Az akkori elnök (más témákban általam is elismert szakember) folyamatosan „a görbecsőrűekről” beszélt, amiben ugyebár a rovarevő kékvércsétől a rétisasig minden ragadozó madár benne foglaltatik. Sem egy faj megnevezése, sem egy konkrétum nem hangzott el, csupán egy kortes beszéd a „görbecsőrűek” ellen, mindez a „szakmaiság” nevében, aminek fontosságát külön és sokszor kiemelték! Egy példát említett csupán, jelesen azt, hogy télen kb. kétszáz barna rétihéját (sic!) látott üldögélni egy lucernatáblán. Egy idős hivatásos vadász szerényen hozzászólt: azok alighanem ölyvek lehettek, mert a barna rétihéja télen elvonul. De a „szakmaiságra” nem ez tette fel a koronát, hanem az illetékes minisztérium legfőbb vadászati főméltósága (jelenleg is vezető kamarai tisztségviselő), aki egy gyermekkori példával illusztrálta a görbecsőrűek kártékonyságát: szülei egyik táblájában egyáltalán nem lehetett kukoricát termeszteni, mert alig hogy elvetették, a „vércsék” már ki is szedték a szemet! Na, erre már nem reflektált senki, pedig több százan hallották. A küldöttek voltak olyan jól neveltek, hogy becsukták fülüket, úgy tettek, mintha nem is hallották volna. Csupán olyan csend támadt, hogy a légy zümmögését is meg lehetett hallani. Elfogadom, hogy varjúűző klottgatyás gyerekkorában a varjakat vércsének tisztelte, de vadászati főosztályvezetőtől ez már egy „kicsit” erős. Zárójelben jegyzem meg, hogy a szóban forgó személy a vadászkamara ez év júniusi elnökségi ülésén, ahol Jámbor úr az ötvenes évek koncepciós pereit idéző módon tétetett le szakbizottsági elnöki pozíciómból, szakmai kifogásokat nem találva, emberi minőségemben rágalmazott meg. Azon túl, hogy „kreditfüggőnek” – ez az ő szótárában anyagiasságot jelent – nevezett, aki „aláássa a puskás vadászat tekintélyét” nem átallta vélelmezni, hogy családi problémáim is lehetnek! Súlyosan megsértve ezzel feleségemet, gyermekeimet, unokáimat is! Mindezt az elnökség nyilvánossága előtt! Az elnök pedig nem utasította rendre, tehát helyénvalónak találta, hogy a vadászkamara elnökségi ülésén egy távollevő személyt emberi méltóságában megrágalmazzanak, és ilyen hangulatkeltés alapján hozzanak döntést!

Ha a vadászati hierarchia legfelsőbb szintjein bizonyos kérdésekben ilyen szakmai tudatlanságot és ilyen erkölcsi nívót árulnak el, nincs mit csodálkozni a világkiállítás kormánybiztosának a válaszán. De nem is a hozzáértés hiánya a bűn, elvégre nem várható el senkitől, hogy minden kérdésben szakértő legyen. Az a baj, ha a szakkérdésekben nem kérik ki a hozzáértők véleményét. Miért kaptuk készen a logót? Miért nem küldték tervezetként néhány változatban körbe azok között, akiknek állítólag számítanak a szakmai hozzáértésére, hogy észrevételeiket megtehessék? Miért kell a jobbító szándékot hatalmi arroganciával letörni?

A kommunisták a ’71-es világkiállítás előkészítése idején bölcsebbek voltak: ha nem is engedték az első sorba, azért engedték dolgozni azokat, akik értettek hozzá, Studinkát, Széchenyit, Nagy Endrét. Ha hiteles vadászember kellett, őket tolták előre, nem nagyon próbáltak meg maguk tetszelegni annak szerepében.

Nem sokkal később egyeztetésre kaptam meghívást a kormánybiztos úrtól. Stílusából hamar kiderült, szálka vagyok Kovács úr szemében, minden bizonnyal a kánya-kritika és az ellenem áskálódók eredményes aknamunkájának eredményeként. A megbeszélés inkább kinyilatkoztatás és kioktatás egyvelege volt, mint eszmecsere, melynek során Kovács úr kifejtette, hogy szakemberekre csak az előkészítő fázisban van szükség, továbbá, hogy egyesületek törekvéseit semmilyen formában nem támogatják – holott a hagyományos vadászati módokat nálunk egyesületek képviselik. Később közölték, hogy a munkacsoportomba majd ők delegálnak bizonyos személyeket, majd mikor egy teljesen alkalmatlan és hasznavehetetlen egyén nevét hallva ezt elutasítottam, hamarosan megjött a válasz, a munkacsoport vezetése alóli felmentésem képében.

Utóbbi soraimat figyelmeztetésnek szánom a világkiállítás rendezésében még résztvevő szakembereknek, - hangsúlyozom, azokra gondolok, akik a világkiállítást szakmai kihívásnak és nem húsos fazéknak tekintik – ne képviseljék túl markánsan szakmai álláspontjukat, és ne fogalmazzanak meg a készen kapott elgondolásokkal szemben – amit majd később nekik kell megvalósítani – negatív szakmai észrevételeket, hanem inkább eddzék a fejbiccentő izmaikat, ha a körön belül akarnak maradni. Mindazonáltal kívánok nekik jó munkát és igen fejlett diplomáciai érzéket, mert erre úgy látszik, nagyobb szükség lesz, mint a szakmai kvalitásokra.

A kánya több hónap elteltével is tartja a pozícióját, változatlanul ott díszeleg a logóban (amit magyarul valaha címernek hívtak...) A turul sólyom száműzve, a magasból nézi az egészet. Anonymus Gestáját átírta a hozzá nem értés és a hatalmi arrogancia, így lett a „de genere Turul”-ból degenerált kánya.

De még nincs veszve minden, hiszen erős pozícióban van a Magyar Solymász Egyesület, élén Prágay István elnökkel, elnöki főtanácsadójától támogatva! Visszakerülhet még a sólyom a világkiállítás logójára. Ki állna ki a solymászat becsületéért, ha ők nem? Csak kemény gerinc kell hozzá és kellő tudás. Ha az előbbi hiányzik, abban nem tudok segíteni, ha az utóbbi, tanulmányozzák a Búvár zsebkönyvek ragadozó madarak morfológiájára vonatkozó kitételeit.  

Miniszterelnök úr a jövő legfontosabb feladatának nemzeti önrendelkezésünk megtartását nevezte nemrégiben. Nemzeti önrendelkezés nincs nemzeti identitás nélkül, amelyből nem hiányozhat nemzeti identitásunk jelképeinek tisztelete, és korrekt használata sem.

Nemrégiben olvastam nagyapám (Dr. Ambrózy Árpád, 1882-1954 m. kir. hadbíró altábornagy, a hadbírói kar elnöke) visszaemlékezéseit. Ezt írja:

„Az ember minden körülmények közt önérzetes legyen, még azokkal szemben se leegyen szolgalelkű /servilis/, akiktől a sorsa függ. Az önérzet nagyon jól összefér a szerénységgel. A pályámon elért eredményt becsületes, lelkiismeretes kötelességteljesítésem mellett annak köszönhetem, hogy elöljáróimmal szemben is mindenkor önérzetesen viselkedtem, vagyis, ha valamely álláspontom helyességéről meg voltam győződve, úgy azt, velük szemben is fenntartottam. Ilyen szellemben igyekeztem nevelni, illetve irányítani alárendeltjeimet, és boldog vagyok, hogy fiaimnál is teljes mértékben megvan ez a férfias jellemvonás.”    

Követtem az ő példáját, hiszen utódainak útmutatásul szánta. Mellőzés és kirekesztés lett az eredménye. Más kor, más közerkölcsök? A kánya szárnyal? 

Szómagyarázat

  • „de genere Turul” azaz, a Turul nemzetségből való, így nevezték a kortársak Árpád leszármazottait. Az „Árpád-ház” a XVIII. században keletkezett fogalom. (Anonymus, Gesta Hungarorum)
  • „milvus” a kányák latin neve, a logóban látható madár biztos ismertető jegye a barna kánya (milvus migrans) jellemzője

 

Ambrózy Árpád