Felhívás

A magyar vadászati közélet egyik évtizedes sóhaja, hogy egy reménytelibb jövő érdekében a fiatalok nevelésével kellene többet foglalkoznunk. Az oktatás területén még csak-csak látszik némi pezsgés, hiszen – nem elítélendő módon, de mégis tényként megállapítva – mindez sokak számára üzlet is. Ennek következtében vannak, akik az oktatásba – ha részben önérdekből is – de mégiscsak befektetnek, és működtetik azt. A nevelés azonban egyetlen kapitalista szempont szerint sem az a tevékenység, amelyre érdemes erőforrásokat fordítani. Ennek következtében az ember bizonytalan a végkimenetelben, amikor különféle nevelési célokra próbál támogatókat gyűjteni. Ezzel együtt biztos vagyok benne, hogy vannak olyan vadászok, vagy vadászati vezetők civilben, akiknek mindez ugyanolyan fontos, mint nekünk, ezért a következő cél támogatására szeretnénk adományokat gyűjteni.

maderspach-viktor-medve-3748315-nagy.jpg

A mai világ fiataljai sajnos nagyon keveset olvasnak, hiszen az információ áramlásának sokféle egyéb módjait kínálja nekik a 21. század.

Ennek köszönhetően a könyvterjesztés haldoklik, ami túl a kereskedelmi szempontokon, megnehezíti azt is, hogy a klasszikus vadászírók művei eljussanak a fiatalokhoz. Az egészen biztos, hogy még a legtökéletesebb vadásztanfolyam, egy a legnagyobb tekintélynek örvendő kortárs vadásztárs sem tudja olyan hitelesen átadni mindazokat az értékeket, tapasztalatokat, mint ahogy arra a klasszikus vadászírók művei képesek. Aki olvassa ezeket a könyveket, az pontosan tudja mindezt.

Illeszkedve a fiatalok, és a kor igényeihez, szeretnénk egy olyan kezdeményezést indítani, amelyben azoknak a vadászíróknak a műveit jelentetjük meg hangoskönyvben, akik esetében a szerzői jogvédelem erre lehetőséget biztosít. Elsőként Maderspach Viktor műveit szeretnénk közzétenni, amelyeket mindenki számára letölthetővé teszünk.

Elsősorban azt szeretnénk, ha mindezt közadakozásból tudnánk finanszírozni, ezért még nem fordultunk egyetlen szervezethez sem. A hunorbh@gmail.com e-mail címre várjuk olyan vadásztársak, vadászati képviselők (civilben) felajánlásait az összeg megjelölésével, akik – nagyságrendtől függetlenül – fontosnak tartják ezt a célt. Örömmel vennénk, ha a felajánlók hozzájárulnának, hogy a hangoskönyv bevezetőjében elhangozzék a nevük. Akik ehhez nem járulnak hozzá, azt kérjük külön jelezni. Egy hangoskönyv várható költsége 310,000 Ft, ami tulajdonképpen az azt felolvasó színművész gázsiját fedezi. A stúdiómunkának – néhány önzetlen vadásztársnak köszönhetően – lényegében nincsenek további költségei, ezért abban bízunk, hogy a költséghatékonyságnak köszönhetően a továbbiakban több hasonló kiadványt is közkincsé tudunk tenni.

Glück Balázs