„A csend az Isten hangja”

turelem.jpgHa feltennénk azt a kérdést, hogy vajon szükség van-e türelemre a vadászat során, azt hiszem, szinte mindenki azonnal rávágná, hogy nem egyszerűen szükséges ez a képesség, hanem elengedhetetlen. Igen ám, de akkor a vadásszá nevelés folyamatában miért nem kap elegendő hangsúlyt? A választ is tudom. Azért, mert úgy gondoljuk, hogy a türelmesség személyes adottság kérdése, vagyis egy velünk született tulajdonság, vagy épp annak hiánya. Ha elindulunk ezen az első megítélésre jelentéktelennek tűnő fogalom fejtegetésén, nagyon tanulságos és érdekes következtetésekre juthatunk, amelyeken érdemes minden pedagógusnak elgondolkozni a jövőben. Mindezzel az ifjúság neveléséről szóló elmélkedésünk újabb fejezetét kezdjük meg.

„A múlt század nyolcvanas éveiben egy amerikai pszichológus nagyon okos kísérletet folytatott öt- és hatéves gyerekekkel. Hosszú sorban egy asztalhoz ültette őket, mindegyikük előtt egy finomság: pillecukor. Ekkor azt mondta a gyerekeknek, hogy aki nem falja fel azonnal a nyalánkságot, hanem tíz percet vár, az kap egy másikat is. Az történt, ami ilyenkor történni szokott. Voltak gyerekek, akik tudtak ennyit várni, másoknak nem sikerült. A gyerekek viselkedését dokumentálták, aztán húsz évvel később megnézték a kutatók, hogy mi lett belőlük felnőttkorukban. Rendkívül tanulságos lett az eredmény. Azok, akik gyermekként megállták, hogy ne egyék meg azonnal az édességet, hanem kivárták a tíz percet és aztán kaptak egy másik cukrot is, fiatal felnőttként minden tekintetben megelőzték a türelmetlenebb társaikat. Jobbak voltak a tanulmányi eredményeik, igényesebb foglalkozást űztek, több pénzt kerestek, több barátjuk volt, stabilabb kapcsolatokban éltek, és még betegállományban is kevesebb időt töltöttek”

(részlet a „Vissza a gyökerekhez” c. könyvből)

A türelmes ember hatékonyabban dolgozik, és ami nagyon fontos, hogy az ilyen ember nem érzi reménytelennek a helyzetét, ezért bízik és optimistább. Ugyancsak bizonyított, hogy a türelmes ember sokkal jobban alkalmas a csapatjátékra, be vannak oltva a stressz ellen, és kevésbé hajlamos a frusztrációra. A türelmes ember megfigyel, ezért az élményszerzés során szerzett tapasztalatai tartalmasabbak, szemben azokkal, akik az életük sebessége miatt képtelenek részletgazdag módon megélni a vadászéletük minden pillanatát. A türelem nem más, mint az önfegyelem!

Van egy jó hírem. A türelem tanulható, és ez nagyon fontos következtetést jelent. Azt jelenti, hogy indokolatlan legyinteni azokra, aki türelmetlenek, és azzal védekezni, hogy az ösztöneik ellenében kellene pedagógiát folytatni velük kapcsolatban. A türelem tanítható, tehát tanítani kell… ene!

Utóirat

 

Az ifjúság egy olyan világba érkezik, amely talán soha nem volt annyira türelmetlen, mint ma. Ezzel az életminőséget alapvetően meghatározó feltételektől zárjuk el a gyerekeinket. Amikor az éjjellátó céltávcső tiltásának fenntartása mellett kardoskodunk, akkor nem egy eszközt látunk a szemünk előtt, hanem egy szimbólumot. A türelmetlenség szimbólumát.

Gondoljunk csak bele, hogy mibe érkezik ma egy fiatal, ha a mai vadászat atmoszféráját nézzük! Mindenek előtt a versenybe! Mondják, hogy a modern eszközöket nem kötelező használni. Teszik mindezt cinikusan, hiszen ugyanezek az emberek versenyre kényszerítenek minket. És van, aki megeszi azt a pillecukrot idő előtt, mert évi több százezer forintos tagdíj mellett, militaristákkal versengve a vadászterületen csak így képes érdemben vadászni, és van, aki ilyen körülmények között sem kér ezekből az eszközökből, és kivárja azt a bizonyos szimbolikus „tíz percet”.

Persze nagyon nehéz egy ilyen helyzetben nem ostobaként tekinteni önmagunkra és vállalni a türelmesek szerepét, akik a terítékből ugyan kevésbé részesülnek, viszont van idejük megfigyelni, és boldoggá teszi őket az a tudat, hogy a türelmük minden emberi ostobaság és magyarázkodás ellenére kamatozni fog. Tudatosság és magabiztosság kell hozzá, amelyek ugyancsak tanulhatóak. Vadászíjászként pontosan tudom, hogy a türelem úgy működik, mint a lottónyeremény. Ha valami egyből nem sikerül, akkor a következő alkalommal halmozódik a nyeremény, és minden nappal nő a jackpot összege, amit ha a végén elérsz, óriási vagyon üti a markodat.

„A csend az Isten hangja”, írja Széchenyi zseniálisan. Aki ezt érzi, az tudja, hogy a türelemnek is van tartalma. És ne feledjék: Mindez tanulható!

 Glück Balázs