Solymászháború

image_1.pngÁll a bál solymászberkeken belül. Az elmúlt időszakot azzal töltöttem, hogy az isten tudja hány osztatúvá vált solymászközösség mind több tagjának véleményét begyűjtsem annak érdekében, hogy igazságosak tudjunk lenni. A sokféle társaságból természetesen Prágay úr az, aki jelenleg duzzog, és nem veszi fel a telefont senkinek. (Előzmények: írtunk a viselt dolgairól, aztán a Magasles Blog is, meg azóta a HVG és a 168 óra is.) Ő képviseli a Magyar Solymász Egyesületen belül azt a baráti társaságot, akik meg vannak győződve arról, hogy a solymászok – és ebben elsősorban ők – egy elit tagjai. Ezt fennhangon hirdetik is, amivel egyben azt is megindokolják, miért nem jelent számukra problémát, ha a közelmúltban még 200 fős tagsággal rendelkező szervezet a végén 30 fős privilegizált közösséggé válik. Ez az az eltartott kisujjú, kosztümös, magasztos beszédű elit, amely különösebb gond nélküli nyeli le azt az undorító stílust, amit Prágay úr a magáénak tudhat. Nyilván maguktól is rájöttek, hogy emögött már megint mi állhat. A pénz.

Akikkel beszéltem, azok közül kivétel nélkül mindenkit a hideg ráz Prágay István és Szabó László uraktól. Ez az talán, amiben a legnagyobb egyetértés van. Hogy ezek az urak kinek a kijei, és hogy kerültek oda, ahol vannak, azt most nem ecsetelném. Legyen elég annyi, hogy ez egy szokásos magyar történet. Ez a két úr sikeresen elhitette a solymásztársadalommal, hogy a mögöttük álló kapcsolatrendszernek köszönhetően elhozzák mindenkinek az örök életet. Az örök életet pedig úgy hívják, hogy „kormányrendelet”. Ennek a bizonyos kormányrendeletnek kulcsszerepe van a történetben.

Jelenleg a solymászmadarak tartására vonatkozó jogszabályok a természetvédelem hatáskörébe tartoznak. Ezek a rendelkezések azt mondják ki, hogy azokat a ragadozó madarakat is természetvédelmi oltalom alatt kell tartani, amelyek teljes mértékben mesterséges körülmények között jönnek a világra. Sőt már a megtermékenyítésük is mesterségesen történt. Ennek következtében jött létre az a solymászok számára rendkívül fájdalmas helyzet, hogy egész Európában mindenhol lehet kerecsensólyommal vadászni, csak nálunk nem. Miközben a kerecsensólyom, mint tudjuk, a címerünkben ábrázolt turulmadár. Rendkívül sikeresen tenyészthető madarak ezek, és nyilván akinek az elemi logikához van némi érzéke, az tudja, hogy egy madár világra jötte pont nem a populáció eltűnését fogja okozni. Ennek ellenére a természetvédelem woodoo babájává váltak a solymászok.

A fent említett urak „eladták” magukat solymász körökben azzal, hogy ők a kapcsolataiknak köszönhetően megoldják ezt a helyzetet, és megszületik a kormányrendelet, amely jelentősége nem hiszem, hogy felfogható annak, aki nem ebben a közegben mozog. Évtizedek elkeseredett munkája van ebben. A legjobb ígéret, amit kaptak az az, hogy talán a hibrid madarak kikerülnek ez alól a státusz alól. Mit gondolnak, van-e hibrid madara az említett urak közül valamelyiknek? Megint azzal állunk szemben, hogy a saját érdek mindenek felett áll.

Miért fontos még ez a jogszabály? Közeledik a 2021-es vadászati világkiállítás, és „homokiniggerezve” bár, de várjuk a világ solymászait. Ha a mostani helyzet nem változik, akkor az fog történni, hogy miközben a solymászat területén nekünk kellene elkápráztatni a világot, minket fog elkápráztatni a világ, amikor megjelennek a saját címermadarunk élő másaival a kezükön a külföldi solymászok, mi pedig úgy fogunk szégyenkezni, ahogy például Szabó és Prágay urak a hétvégi gödöllői vadásznapon, ahol solymászbemutató zajlott repítés nélkül. Ehhez mindössze egy ideiglenes moratóriumra van szükség amire a természetvédelem is rávehető talán. Ha azt szeretnénk, hogy ez a helyzet megváltozzon, megint csak a „Szent Grálhoz” érkezünk. A kormányrendelethez. Ugyanis a jogszabályi zöld lámpa után még meg kell vásárolni a kerecseneket, fel kell nevelni őket, és egyáltalán meg kell ismerni őket, mint fajt. A másik nagyon határozott vélemény, amiben egyetértettek az általam megkérdezett solymászok, az volt, hogy ha egy ilyen megszégyenítő helyzetbe hozzák őket, akkor nem hogy nem óhajtanak részt venni a kiállítási műsorban, de még látogatónak sem fognak elmenni.

A solymászok jelentős része becsapottnak érzik magát, hiszen újabb évek és ígéretek vannak hátuk mögött. Mostanra világossá vált, hogy a Prágay-féle társaság is becsapta őket. Azt mondták, hogy már rég nem érdekli őket a pénz sem. Csak a „Szent Grál”. Életre-halálra! Pedig mostanra ennek a két dicső úrnak a környezete odáig eljutott, hogy 500 000 Ft-ot kellene ígérni azoknak akik hajlandóak belépni a Magyar Solymász Egyesületbe. Ez – még ha csak ötlet szintjén is merült fel – felvet néhány kérdést. Egyrészt hogy tud-e erről Kovács Zoltán úr, a világkiállítás kormánybiztosa – mármint arról, hogy erre adták a pénzt a Solymász Egyesületnek – másrészt pedig ha nem, akkor milyen forrásból jutna erre az egészen abszurd ötletre? Végül pedig döntse el mindenki maga, hogy vajon tényleg nagy-e a baj, ha ilyen lépések egyáltalán felmerülhetnek odaát.

Gondolnánk, hogy Prágay és Szabó urak érzik a probléma súlyát, és vért, verejtéket nem sajnálva ha kidobják őket az ajtón, bemásznak az ablakon. Bizonyára nem döbbennek meg azon a kedves olvasók, hogy nem ez történik. Az elitizmustól átitatva azt találták ki, hogy – ígérték ugyan, de nagyon úgy néz ki hogy – a kormányrendeletből nem lesz semmi, ezért kell egy B terv. A javaslat szerint felbérelnének szlovák, osztrák, vagy más nemzetiségből származó külföldi solymászokat azzal a szándékkal, hogy tartsák meg ők a bemutatókat a világkiállítás idején. Így nincs szükség a háborgó magyar solymászokra, nem lehet őket sarokba szorítani azzal, hogy nem lesz, aki bemutatót tart, és az sem kell, hogy különösebben érdekelje őket, ha a magyar solymászok többsége még látogatóba sem megy a világkiállításra. Zseniális, nem? Mi pedig eközben kaftánban fogjuk Harris-héjával a kezünkön magyarázni, hogy néz ki a turulmadár. Olyan ez, mintha pörköltfőző világbajnokságot tartanánk, és a magyar csapat svéd szakácsokat fogadna fel.

Érdemes időzni egy kicsit a „Szent Grál” és a természetvédelem kapcsolatán is. A magyar természetvédelem állami prominensei a solymászokban találták meg annak lehetőségét, hogy önmaguk hatása alá kerülhessenek. Azt állítják, hogy bár kétségtelenül mi vagyunk az egyetlen ország, ahol a mesterségesen tenyésztett madarakat is természetvédelmi státuszba helyezték, de szerintük ez pont, hogy a példamutatás miatt van. Az ember esze megáll, de megint elérkeztünk arra a pontra, amikor egyes szereplők más nyomorán állva igyekeznének az elitnek mutatkozni. Szakad az eső, a világ az eresz alatt áll, mi pedig kint állunk a szabadban, és verjük a mellünket, hogy „az a legény, aki állja”. Ez az a fajta példamutatás, amelyről 2021-ben sejtelmes kuncogással fogják majd kifejezni a véleményüket az idelátogató vendégeik.

 

Utóirat

 

Próbálom, de nem nagyon tudom megérteni a politikát sem. Tulajdonképpen egészen minimális akaratra lenne szükség. Fel kellene venni a telefont és a következőket közölni a természetvédelem fundamentalistáival: „Uraim! Az a helyzet, hogy a közösségi érdek, és a nemzetközi példák miatt mától Önöknek új terepet kell keresni az önmegvalósításhoz. Íme a kormányrendelet szövege, ami mihamarabb megjelenik. Ízlelgessék.”

Azért nem értem a politikát, mert egy ilyen, viszonylag súlytalan kérdésben tett gesztussal nem egyszerűen csak azt érnék el, hogy a töredékére csökkennének a mostani konfliktusok, vagy azt, hogy egyszeriben megszületik az esély arra, hogy méltó módon jelenhessünk meg a világ solymászai előtt, netán azt, hogy a saját hazánkban tenyészthessük címerállatunk élő mását. Ennek a helyzetnek a megoldásában ott van annak a lehetősége is, hogy másnap a boldogságtól solymászberkekben megnőne a gyermekfogantatás, és ezen belül is a Zsolt, és a Zoltán keresztnevű gyerekek aránya. Sőt! A licitre én is ráteszek egyet. Hátha ez is számít. Ha lesz olyan emlékmű, amit „a kormányrendelet áldozatainak” emelnek, akkor ráírhatják az én nevemet is. Úgy fest, hogy van, akiknél ez például perdöntő lehet.

Természetesen ha bárkinek ez ügyben mondandója van – és az szalonképesebb mint a jó Prágay úré – annak a blogunk rendelkezésre áll.