Tejben-vajban – a mi pénzünkből

kacsamesek.jpgKiderült, mire kell a pénzünk. A honlapra persze nem teszi fel a kamara, de a december 18-ai küldöttközgyűlés meghívójához csatolt anyagba kénytelenek beleírni. Mi szinte sokkot kaptunk a pofátlanság miatt. Ezt figyeljék!

 

  • A megyei szervezetek és a központ közti bevételek megosztása az eddigi 30-70% (a megyék javára) 50-50%-ra változik. Vagyis a többletbevételeknek köszönhetően ugyan számszerűen a megyék bevételei is nőnek, de arányosan viszont jelentősen csökkennek. Mindjárt megértik, mire kell ez a pénz a központnak.
  • A fentiek alapján a 19 megyei szervezet összesen 940 millió forintból gazdálkodhat, miközben a központi „vízfej” egymaga 980 millió forint fölött fog diszponálni.
  • A vadgazdálkodási alapba megközelítőleg ugyanakkora összeg kerül, mint tavaly. Ez 650 millió forint. Jámbor elnök úr azon állítása, miszerint a plusz bevételt a vadgazdálkodási alapba tennék, egyszerű hazugság. A pénz nem erre kell!

  • Továbbra is pénzt akarnak költeni a továbbra sem létező „Ismerd meg a vadászokat” programra, miközben azóta sem tudjuk, hogy miért vásárolnak ingatlanokat egy nem is létező programra hivatkozva.
  • A pénz nagyon kellhet, mert abban az esetben, ha nem nőne a vadászjegy ára, a kamara vezetése 4000Ft-ról 14 000 Ft-ra növelte volna a tagdíjat. Igaz ugyan, hogy ezt a változatot az elnökség elutasította.
  • A központi vízfej működési költségre összesen 200 millió forintot kíván elkölteni, miközben 226 milliós bevétellel számolnak. Létezik egy olyan költségvetési változat is, ami szerint sem a vadászjegy, se a kamarai tagdíj nem változna, de micsoda döbbenet... a 200 milliót akkor is biztosítani szeretnék maguknak, ha egyáltalán nem nőnének a bevételek. Magyarul így kevesebb maradna nekünk, viszont a központ – 7-8 ember – nem kíván spórolni önmagán ebben az esetben sem.
  • 12,3 millió forintot fizetünk a hatvani kastélymúzeum vezetőjének évente, ami megnöveli a bérköltségeket. Hogy, hogy nem, a bérköltség tavaly is jelentősen nőtt. Például mert az új főtitkárnak dupla akkora fizetést szavaztak meg, mint amekkorát a korábbi főtitkár kapott, méghozzá azelőtt, hogy egyáltalán munkába állt volna: Bajdik Péter munkabére 1 millió forint..
  • 213 millió forint beruházással számolnak, amelyből 60 milliót költenének a hatvani kastélymúzeumra.
  • 10 millió forintért óhajtanak új autót venni, feltehetően a főtitkárnak, hiszen megérdemli.
  • 140 milliót költenek a plasztikkártyára – de semmilyen további részletet nem tudunk meg arról, hogy egészen pontosan milyen tartalommal készülnek majd el az új vadászjegyek, és mikorra. Összehasonlításul: a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a 190 ezer darab őstermelői igazolvány plasztikkártyára történő cseréjét 90 millió forintból oldotta meg tavalyelőtt. A modernizációnak örülnénk, sőt, elsőként ezen a blogon mi magunk emeltünk szót a vadászjegyek cseréje érdekében, de ez nem jelenti azt, hogy bárminek örülönk bármi áron, ami műanyagból van. Úgy tűnik valamiért csak akkor tetszett meg ez a javaslat, ha kellően drágán lehet megvalósítani.

 Utóirat 

Nos, ugye világos? Miközben az a mese, hogy a befizetett pénzünk úgyis visszakerül a tagsághoz a vadgazdálkodási alapon keresztül (ami szintén meredek, mivel a nem területes tagok csak nagyon soká érezhetik meg a hatását, de erre sincs biztosíték, hiszen semmi sem igazolja az alap jótékony hatását), kiderül, hogy erről szó nincs. Ehelyett mi történik?

  • A megyéktől arányosan pénzt vonnak el,
  • a vadgazdálkodási alapba – amit a visszaosztás tekintetében úgy hordoztak mint valami véres kardot – semmivel sem kerül több,
  • ellenben a központ csak úgy emészti majd a pénzt.

Az egyik kiemelt programról, az „Ismerd meg a vadászokat!”-ról semmit nem tudunk, csak annyit hogy vettek két ingatlant.

Eközben amikor kell, megszólalni nem tudnak, és a hivatásos vadászok szűrővizsgálatainak finanszírozását sem szavazták meg egy korábbi elnökségi ülésen, és azóta se került napirendre. Márpedig ez aprópénz.

Az történik, amire számítani lehetett az áprilisi választások után. Úgy érzik, hogy még szemtelenebbek lehetnek, mert senki nincs, aki megállítsa őket. Az a kérdés, hagyjuk-e, hogy megint egy újabb szinttel lejjebb süllyedjünk, és ezt is lenyomják a torkunkon, hogy aztán hamarosan újabbakkal próbálkozhassanak abban a tudatban, hogy a végtelenségig csak bólogatni fogunk.

 Csak és kizárólag a küldöttközgyűlésen részt vevő küldöttek felelőssége, hogy továbbra is az OMVK felelőtlen vezetőinek a fejőstehenei leszünk-e!

 

Küldött! Tájékozódj és képviseld a vadászokat!